A volt norvég igazságügyi miniszter csökkentené a migránsgyerekek családi pótlékát

2019.01.16. 16:26

A norvég képviselőt aggodalommal tölti el, hogy az országban a migránsok javára megváltozik a demográfiai összetétel, az etnokulturális egyensúlyt pedig radikális intézkedéssel tartaná fenn. Ennek érdekében átalakítaná a családtámogatási rendszert, úgy, hogy inkább a norvégokat részesítsék előnybe, szemben a migránsokkal. A javaslata egyből viták kereszttűzébe került.

Per-Willy Amundsen a norvég jobbközép kormánykoalíció kisebbik pártjának, a bevándorlásellenes Haladás Pártjának (Framstegspartiet- FrP) a parlamenti képviselője. Volt már igazságügyi miniszter és államtitkárt is.

Per-Willy AmundsenForrás: AFP/Audun Braastad

Amundsen még mindig meghatározó személynek számít a pártjában, a szakterülete pedig a migrációs politika.

Azt szeretné, hogy a norvég népességen belül ne tolódjanak el az etnikai arányok a migráns hátterűek javára. Szerinte is fontos a népességszám fenntartása, illetve bővítése, de ezt nem migrációval, hanem a norvég családok gyerekvállalásának a támogatásával szeretné megvalósítani – írja a Sputnik International a norvég TV2 információira hivatkozva.

Éppen ezért nem támogatja az ellenzéki kereszténydemokraták azon javaslatát, hogy – etnikumtól függetlenül – minden gyerek után járó családi pótlékot emeljék meg.

Amundsen véleménye alapján nagyon aggasztó, hogy sok migráns hátterű szülő a bőkezű támogatás miatt 4-5-6 gyereket vállal.Szerinte ez a magas migránsgyerek lélekszám egyértelműen akadályozza az integrációt.

Ezért csak a norvég gyerekek után járó támogatás összegét növelné. A negyedik gyerek után azonban teljes mértékben megvonná a családi pótlékot, mivel abból szinte kizárólag a migránsok húznak hasznot.

Egy norvégiai migránstábor.Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az országban egy gyerek után 1 054 dollárnak megfelelő norvég korona állami támogatás jár.

A politikus kifejtette, hogy a bevándorlók közül különösen a szomáliai nők gyerekvállalási kedve aggasztó. Ezt azzal támasztotta alá, hogy egy 2009-es tanulmány alapján a Norvégiában élő 35 és 49 év közötti szomáliai nőknek átlagosan 3,81 gyerekük van, ami több mint kétszerese volt az akkori norvég átlagnak.

A bevándorlásellenes képviselő javaslata egyből viták kereszttűzébe került. Az még nem világos, hogy az ötletei jogi szempontból mennyire megvalósíthatóak.

A nagyarányú bevándorlás ellenére az elmúlt években folyamatosan csökkent a termékenységi ráta a gazdag skandináv államban.A népesség fenntartása érdekében egy nőre 2,1 gyerek kellene jusson, ez jelenleg 1,62, míg 2009-ben még 1,98 volt.

Az alacsony születési számok miatt újévi beszédében a konzervatív párti Erna Solberg miniszterelnök is kifejezte aggodalmát.

2018-as évről még nincsenek végleges statisztikák, de 2017-ben alig 56 600 gyerek született az 5,3 millió lakosú országban. Ráadásul ebbe a számba a migránsok gyerekei is bele vannak számolva.

Ugyancsak tavalyelőtti adatok alapján a Norvég Királyság lakosságának 16,8 százaléka migráns hátterű, ez nagyjából 890 ezer embert jelent. Ebből 41 500 szomáliai származású.

A fővárosban, Oslóban viszont már 30,4 százalék a külföldön születettek aránya.