Megvan a februári vatikáni tanácskozás programja

2019.01.16. 23:13

Plenáris ülések, a szexuális visszaélést elszenvedett áldozatok emlékezése, valamint bűnbánó liturgia is szerepel a kiskorúak védelméről a Vatikánban február 21. és 24. közötti püspöki találkozón. A találkozó programjáról a Szentszék szerdán adott ki közleményt.

Ferenc pápa fogadta a tanácskozást előkészítő bizottság tagjait. A pápa – akik végig jelen lesz a találkozón – Federico Lombardi atyát, volt szentszéki szóvivőt nevezte ki moderátornak a találkozó plenáris üléseire.

Az egyházfő szeptemberben hirdette meg a püspöki találkozót azt követően, hogy tavaly először a chilei, majd az egyesült államokbeli püspöki kar több tagja is lemondásra kényszerült gyerekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések vádja miatt. A tanácskozásra több mint 180 püspököt és szakértőt várnak.

Ferenc pápaForrás: AFP/Tiziana Fabi

Alessandro Gisotti megbízott szentszéki szóvivő elmondta: a pápa szeretné, hogy a püspökök számára teljesen világos legyen, mit kell tenni a kiskorúakkal szembeni visszaélés világméretű tragédiájának megelőzésére és leküzdésére.

A pápa tudja, hogy globális problémáról van szó, amelyet csakis globálisan lehet megoldani – mondta. Szándéka az, hogy a tanácskozás a "pásztorok találkozója, nem pedig tudományos konferencia" legyen.

A tanácskozás munkacsoportokban folyik majd, illetve lesznek plenáris ülések, közös imák és meghallgatnak egykori áldozatokat is. A találkozó misével zárul.

Ferenc pápa a római kúriához intézett év végi beszédében kijelentette: az egyház minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy ezen bűncselekmények elkövetőit átadja az igazságszolgáltatásnak. Az egyház nem fog eltussolni vagy lebecsülni egyetlen esetet sem – jelentette ki az egyházfő. Elismerte, hogy a múltban többször is a megfelelő "gyorsaság és tapasztalat nélkül kezelték az ügyeket, de ennek soha többé nem szabad megtörténnie".