Ezer iszlamista támadott meg egy keresztény templomot Egyiptomban - videó

2019.01.16. 11:29

Több mint ezer szélsőséges iszlamista támadott meg egy, az egyiptomi Al-Mina tartományban fekvő kis faluban egy templomot. A településen a kopt egyház egy kis ingatlannal rendelkezik, ahova közel ezer kopt keresztény jár a vasárnapi misékre.

Nem múlik el úgy keresztény ünnep Egyiptomban, hogy az arab ország szélsőséges iszlamista csoportjai ne támadnának meg, vagy robbantanának fel egy templomot.

A Kopt Ortodox Egyház a nyugati katolikusokhoz és protestánsokhoz képest két héttel később ünnepli a karácsonyt és az újévet, az iszlamisták mind a két ünnepre egy-egy támadást időzítettek az egyik egyiptomi falubanírja az S4C.News című, keresztény hírek közlésével foglalkozó hírportál a linga.org. információira hivatkozva.

Január 11.-én a pénteki muszlim ima után szélsőséges iszlamisták ismét támadtak meg egy kopt templomot Egyiptomban. Az Al-Mina-i kopt püspökség közleménye szerint a Manshiyet al-Zafarana nevű községben lévő kis kopt templomot több mint ezer radikális muszlim vette körül.

A szélsőségesek kövekkel kezdték dobálni a templomot, miközben "Allah Akhbar!"-t és a keresztények elleni uszításokat kiabáltak.

Az aleteia.org arab nyelvű oldalának információi szerint az egyiptomi hatóságok kivonultak a helyszínre, de nem avatkoztak közbe. A templomot szolgáló kopt pap az iszlamisták elé ment, hogy megbékítse őket, de az agresszív tömeg ellene fordult.

A pap bezárta a templomot, majd elmenekült a helyszínről.

A kopt egyház képviselői kezdeményezték az ügy zárt ajtók mögötti megoldását annak érdekében, hogy megakadályozzák a konfliktus országos szintű elterjedését, de az iszlamisták a támadásról készült felvételeket megosztották a világhálón, ezért az Al-Mina-i püspökség kénytelen volt feljelentést tenni a hatóságoknál.Január 7-én a karácsonyi szentmise után pár órával, szélsőséges iszlamisták egy csoportja betört a település falujába és megrongálta az oltárt és a berendezés egy részét. Az egyiptomi hatóságok akkor is tétlenül nézték végig a randalírozást.

Egyiptomban már évszázadok óta a muszlim migránsok gyakorolják a hatalmat

Egyiptom a legjobb példa arra, hogy mi történik a keresztény közösségekkel, ha a muszlim migránsok átveszik a hatalmat.

Az országban az első században kezdett terjedni a keresztény hit, amikor a tartomány még római provincia volt.

A hagyomány szerint az ottani keresztény egyházat Szent Márk evangélista alapította.

A hetedik század közepénaz iszlám vallású arabok meghódították Egyiptomot, a keresztények kálváriája ekkor kezdődött el.

Sokakat arra kényszerítettek, hogy térjenek át muszlim hitre, a betelepülő arabok pedig szép lassan megsemmisítették a helyiek nyelvét és kultúráját.

Ma már a koptok is arab nyelven beszélnek, ősi anyanyelvüket csupán az egyházi liturgiákban használják.

Egyiptomi kopt keresztény nők egy templomban. A kép illusztráció.Forrás: AFP/Virginie Nguyen Hoang

A keresztények feltehetően a tizenharmadik századra kerültek kisebbségbe a saját hazájukban.

Annak ellenére, hogy a muszlimok mindent megtettek a kereszténység kiirtása érdekében, mégsem jártak teljes mértékben sikerrel, mert Egyiptomban a különböző becslések alapján 10 és 20 százalék közé tehető a keresztények aránya.

Az utóbbi 1400 évben mindig is szörnyű elnyomásban éltek, de a 2011-ben kitört, a Nyugat által támogatott „arab tavasznak" nevezett felkelések után hatalomra került a szélsőséges Muszlim Testvériség, amelynek radikálisai
elkezdték tömegesen kivégezni a keresztényeket.

2014-ben Abdel-Fattah al-Sziszi tábornok táborok átvette a hatalmat a Muszlim Testvériségtől, és azóta javult a keresztények helyzete is.