Továbbra is kritikus a hóhelyzet Észak-Szlovákiában - videó

vészhelyzet a Tátrában
A szlovák katasztrófavédelmisek éjjel-nappal dolgoznak a hatalmas hómennyiség eltakarításán.
Vágólapra másolva!
Északi szomszédunknál az északi régiókban, a Tátrában és Orava térségében újabb 3 járásban rendeltek el vészhelyzetet. Legalább 70 településen kritikussá vált a hóhelyzet, számos községben egy-másfél méteres hó hullott a hét eleje óta - számolt be a katasztrófavédelemre hivatkozva a Szlovák Távirati Iroda (TASR). A helyi szakemberek továbbra is azt javasolják, hogy senki ne induljon el autóval a Magas-Tátrába, hólánc nélkül pedig eszükbe se jusson!
Vágólapra másolva!

A napok óta tartó intenzív havazás és az óránként száz kilométert is elérő széllökések leginkább a Magas-Tátrában nehezítik meg az életet, na és persze a közlekedést. A hét elején még arra figyelmeztetett a helyi közútkezelő vállalat igazgatója, hogy szerda estig senki ne induljon el gépkocsival a Tátrába.

Poprád, Ótátrafüred, Tátracsorba és a Csorba-tó környéke voltak a legkritikusabb régiók.

Mint kiderült, azóta nemhogy javult volna, inkább csak romlott a helyzet.

Csütörtök délelőtt másik három észak-szlovákiai járásban - Námesztó, Csaca, Kiszucaújhely- rendeltek el vészhelyzetet, a sokszor egy-másfél méteres friss hó miatt.

A szlovák katasztrófavédelmisek éjjel-nappal dolgoznak a hatalmas hómennyiség eltakarításán Forrás: Hazz SR

Észak-Szlovákiában már legalább 70 olyan település van, amelyet rövidebb-hosszabb időre elzárt a hó a külvilágtól.

- nyilatkozta Alexander Nejedly, a mentési munkálatokat a helyszínről irányító országos tűzoltó-parancsnokság (Hazz SR) igazgatója. Csütörtökön a helyszínre utazott a szlovák belügyminiszter, Denisa Saková is, hogy személyesen tájékozódjon a kialakult vészhelyzetről.

- nyilatkozta Saková, aki hozzátette, hogy

a legégetőbb feladat most a közintézmények, skanzenek, templomok, lakóházak tetőinek megtisztítása, mert félő, hogy azok a hatalmas hómennyiségtől előbb-utóbb beszakadnak.

Számos települést elzárt a külvilágtól a hatalmas, helyenként másfél méteres hó Szlovákia északi részén Forrás: Hazz SR

Denisa Saková szlovák belügyminiszter kitért arra is, hogy

szerda óta a légtérben dolgozik egy speciális mentőhelikopter is, amelynek az a feladata, hogy egy különösen erős ventillációs rendszer segítségével megtisztítsa az út menti hatalmas fenyőfákat, hogy azok az erős szélben, a nagy mennyiségű hó terhe alatt nehogy az úttestekre dőljenek.

Az erről készült légi felvételt itt Ön is megnézheti.