A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) baloldali gerillaszervezet tagja volt a csütörtökön a kolumbiai Bogotában elkövetett, 21 életet követelő robbantásos merénylet elkövetője - közölték nyomozók péntekre virradóra. Guillermo Botero védelmi miniszter a nap folyamán elmondta: az ELN az értelmi szerzője a terrortámadásnak.

A merényletet a Santander tábornok rendőrakadémia parkolójában követte el José Aldemar Rojas Rodríguez. A halálos áldozatok között van ő is.

Tűzoltók a Bogotában elkövetett robbantásos merénylet helyszínén 2019. január 17-én.Forrás: MTI/EPA/EFE/Mauricia Duenas Castaneda

Az - értesülések alapján - 57 éves férfi a támadáshoz több mint 80 kilogramm, pentolit típusú robbanóanyagot használt, amelyet egy Nissan márkájú teherautóban szállított.

Sajtóbeszámolók szerint a kocsiban lévő robbanószert egy erre kiképzett kutya szagolta ki az akadémia bejáratánál, a sofőr ezt követően gázt adott, elütött három katonát, akik útját próbálták állni, majd felrobbantotta járművét.Botero tudatta, hogy a merénylőt leszámítva a halottak mind az akadémia 17 és 22 év közötti növendékei voltak.

Korábbi sajtóértesülések szerint több mint nyolcvan ember sebesült meg.José Aldemar Rojas Rodríguez a Mocho Kico harci név alatt a lázadók robbantási szakértőjeként dolgozott Kolumbia keleti felében - jelentette a Caracol hírtelevízió az ügyészségre hivatkozva.

A tévé emellett hírszerzési forrásokra hivatkozva úgy tudja, az elkövető halálos betegségben szenvedett, akinek fizettek a merénylet elkövetésért.Botero elmondta, hogy Rojas 2008-ban csatlakozott az ELN-hez, tevékenysége során elvesztette a jobb kezét.

Bogotá 2016 novemberében kötött békét a legnagyobb lázadószervezetként számon tartott Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC).

A politikai párttá alakult FARC elítélte a támadást. Közleményében felszólította a bogotái kormányt, hogy ne engedjen a háborús hisztériának és a militarista megoldásoknak, párbeszéd általi békefolyamatot sürgetve. Pastor Alape Lascarro FARC-szóvivő a merényletet olyan provokációnak nevezte, amely a konfliktus politikai rendezése ellen irányul. Botero közlése szerint Rojas nem állt kapcsolatban a FARC-kal.Néstor Humberto Martínez kolumbiai főügyész elmondta, hogy a robbantással kapcsolatban őrizetbe vettek egy gyanúsítottat.A gyanúsítottat hajnal előtt fogták el, katonai egyenruhákat és a lázadó fegyveresek kézikönyvét foglalták le.

A pénteki nap folyamán vádat emelnek ellene terrorizmus és emberölés miatt - mondta a főügyész.

Iván Duque kolumbiai elnök a merénylet miatt elhalasztotta egy vidéki utazását, és visszaindult Bogotába.

A merényletet elítélve kijelentette, hogy "Kolumbia szomorú, de nem hajlik meg az erőszak előtt".

Később közölte: megszigorítják a határellenőrzéseket és fokozzák a biztonsági intézkedéseket a városokba vezető főútvonalakon. A kolumbiai elnök három napos gyászt rendelt el.

Az ELN-nek nagyjából 2000 harcosa lehet. A szervezetet az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon. Ez Kolumbia utolsó létező gerillahadserege, miután Juan Manuel Santos volt elnök két évvel ezelőtt sikeres békemegállapodást hozott tető alá a jóval nagyobb Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szervezettel.

Az ELN-nel azonban megszakították a béketárgyalásokat, miután a baloldali gerillák ismételten merényleteket hajtottak végre és túszokat szedtek.
A gerillacsoport vezetése nem nyilatkozott a robbantás ügyében.Ez volt a legsúlyosabb támadás Kolumbiában 2003 óta.