Lengyelország ellenzi az uniós támogatások kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötését

2019.01.18. 10:17

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes a PAP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Lengyelország ellenzi az uniós támogatások kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötését, habár az erre vonatkozó új európai parlamenti jelentés nem veszélyezteti a Lengyelországnak a 2020 utáni uniós keretből járó pénzeket.

Az Európai Parlamentben (EP) csütörtökön megszavazott állásfoglalás - amely az Európai Bizottság javaslatán alapul - olyan mechanizmusok létrehozásáról szól, melyek a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban jogállamisági feltételekhez is kötnék az Európai Unió (EU) tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését.

A lengyel külügyminiszter-helyettes kiemelte, hogy a szabályozás végleges változatát az EU minisztereit tömörítő tanács hozzájárulásával fogadják csak el. Konrad Szymanski azt is elmondta, hogy az EU Tanácsának fórumán Varsó korábban "eredményesen felvetette", hogy a jogállamisági kritériumok nem köthetők "aktuálpolitikai értelmezésekhez",hozzátéve, hogy ezeket a kétségeket az EU Tanács jogi szolgálata és az Európai Számvevőszék is osztja. 

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter szerint a jogállamisági kritériumok nem köthetők "aktuálpolitikai értelmezésekhez"Forrás: AFP/Wiktor Dabkowski

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) EP-képviselője, Zdzislaw Krasnodebski a Radio Wnet konzervatív rádiócsatorna péntek reggeli adásában kifejtette, hogy nem biztos, hogy az uniós tagállamok "beleegyeznek majd szuverenitásuk ily messzemenő korlátozásába". Szerinte az EP jelentésében szereplő kitételek nincsenek összhangban az uniós alapszerződésekkel. A képviselő elmondta azt is, hogy a  mechanizmus "csupán a politikailag kényelmetlen államok fegyelmezését szolgálná".
A kezdeményezés miatt "a nemzetek szabadsága a múltba távozhat", a jelentés arról tanúskodik, hogy az EU "sajnos nagyon rossz irányba halad" - jegyezte meg Krasnodebski, míg képviselőtársa Zbigniew Kuzmiuk szerint a csütörtökön megszavazott jelentéshez hasonló "ötletek belülről bomlasztják az EU-t".