Kirúgták, mert kritizálni merészelte a #Metoo-t

2019.01.18. 12:58

Azonnali hatállyal menesztették ideiglenes rektori pozíciójából John Englert, a Michigani Állami Egyetemről, minekután az egyetem sportorvosának zaklatási botrányával kapcsolatban úgy vélték a nyilvános kommentárja nem volt megfelelő és azt nem megfelelően kezelte.

Az ideiglenes rektor, aki 1991 és 2001 között Michigan állam kormányzója is volt, szerdán megírta lemondó levelét, jövő hétre ígérve távozását. Az igazgatótanács azonban megszavazta, hogy Englernek azonnali hatállyal távozni kell, nem várják meg a jövő hetet. A rektorbűne az volt, hogy a múlt héten a szexuális zaklatások áldozatairól azt mondta, hogy

túlságosan is "reflektorfénybe kerültek" és ezt közülük sokan még "élvezik is".

A botrány, amire így reagál Engler még 2017-ben robbant ki, amikor jelenlegi és régi diákok azzal vádolták az egyetem tornászcsapatának orvosát, Larry Nassart, hogy éveken keresztül megerőszakolta, illetve szexuálisan zaklatta őket. Nassar volt az amerikai országos tornászcsapat sportorvosa is.

John EnglerForrás: AFP/2018 Getty Images/Alex Wong

Legalább 250 fiatal nő és egy fiú esett áldozatául, köztük ismert olimpikonok is.

2017 nyarán Nassart gyermekpornográfiáért 60 év börtönre, 2018 januárjában kiskorúak kárára elkövetett szexuális támadások miatt 40-től 175 évig terjedő börtönbüntetésre, 2018 februárjában pedig - nemi erőszak újabb bizonyított esetei miatt - további 40-től 125 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték.

John Englert 2018 januárjában nevezték ki az egyetem ideiglenes rektorának a lemondani kényszerült Lou Anna Simon helyére. Englert - bár évi 510 ezer dolláros fizetését az egyetem különböző intézményeinek ajánlotta fel - sok bírálat érte, a többi között azért, mert felszámolta azt a 8,5 millió dolláros alapot, amelyből a botrány áldozatainak nyújtott tanácsadást finanszírozták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK