Kirúgták, mert kritizálni merészelte a #Metoo-t

John Engler
WASHINGTON, DC - JULY 24: Interim President of Michigan State University and former Michigan Gov. John Engler testifies during a hearing before the Consumer Protection, Product Safety, Insurance, and Data Security Subcommittee of Senate Commerce, Science, and Transportation Committee July 24, 2018 on Capitol Hill in Washington, DC. The hearing was to focus on changes made by the United States Olympic Committee (USOC), USA Gymnastics (USAG), and Michigan State University (MSU) to protect Olympic and amateur athletes from abuse. Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal menesztették ideiglenes rektori pozíciójából John Englert, a Michigani Állami Egyetemről, minekután az egyetem sportorvosának zaklatási botrányával kapcsolatban úgy vélték a nyilvános kommentárja nem volt megfelelő és azt nem megfelelően kezelte.
Vágólapra másolva!

Az ideiglenes rektor, aki 1991 és 2001 között Michigan állam kormányzója is volt, szerdán megírta lemondó levelét, jövő hétre ígérve távozását. Az igazgatótanács azonban megszavazta, hogy Englernek azonnali hatállyal távozni kell, nem várják meg a jövő hetet. A rektorbűne az volt, hogy a múlt héten a szexuális zaklatások áldozatairól azt mondta, hogy

túlságosan is "reflektorfénybe kerültek" és ezt közülük sokan még "élvezik is".

A botrány, amire így reagál Engler még 2017-ben robbant ki, amikor jelenlegi és régi diákok azzal vádolták az egyetem tornászcsapatának orvosát, Larry Nassart, hogy éveken keresztül megerőszakolta, illetve szexuálisan zaklatta őket. Nassar volt az amerikai országos tornászcsapat sportorvosa is.

John Engler Forrás: AFP/2018 Getty Images/Alex Wong

Legalább 250 fiatal nő és egy fiú esett áldozatául, köztük ismert olimpikonok is.

2017 nyarán Nassart gyermekpornográfiáért 60 év börtönre, 2018 januárjában kiskorúak kárára elkövetett szexuális támadások miatt 40-től 175 évig terjedő börtönbüntetésre, 2018 februárjában pedig - nemi erőszak újabb bizonyított esetei miatt - további 40-től 125 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték.

John Englert 2018 januárjában nevezték ki az egyetem ideiglenes rektorának a lemondani kényszerült Lou Anna Simon helyére. Englert - bár évi 510 ezer dolláros fizetését az egyetem különböző intézményeinek ajánlotta fel - sok bírálat érte, a többi között azért, mert felszámolta azt a 8,5 millió dolláros alapot, amelyből a botrány áldozatainak nyújtott tanácsadást finanszírozták.