Robbanás Mexikóban, 73 ember meghalt

2019.01.19. 06:17

73 ember meghalt pénteken egy megcsapolt üzemanyag-vezeték robbanásában Mexikó központi részén – közölte Omar Fayad, Hidalgo tagállam kormányzója.

A legfrissebb adatok szerint 73 ember meghalt, és további 85 embert eltűntként tartanak nyilván egy nappal azután, hogy felrobbant egy illegálisan megcsapolt üzemanyag-vezeték a Mexikóvárostól mintegy száz kilométerre északra található Tlahuelilpanban. 

A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közölte, a vezeték néhány órával azt követően robbant fel, hogy

tolvajok illegális csapolónyílást fúrtak rajta, és helybéliek vödrökben gyűjteni kezdték a szétfolyó üzemanyagot.

A robbanás a Mexikóvárostól száz kilométerre északra fekvő Tlahuelilpan településén történt. A helyszínről készült korábbi felvételeken a vezetékből a levegőbe sugárban feltörő üzemanyagot lehetett látni, és embereket, akik vödrökkel próbálták a folyadékot begyűjteni. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák láthatók.

A helyi sajtó úgy tudja, a robbanás időpontjában több százan tartózkodtak a helyszínen.

Katonák a helyszínenForrás: AFP/Handout

A hatóságok lezárták a térséget. A tüzet órákkal később sikerült eloltani.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a történtekre tekintettel kampányt hirdetett az üzemanyag-tolvajlás ellen, amely évente hárommilliárd dollár veszteséget okoz az államnak. Obrador felszólította a hatóságokat, hogy nyújtsanak segítséget az áldozatoknak.

A Pemex szerint tavaly félóránként történtek próbálkozások a vezetékek megcsapolására. A hidalgói kormányzó Twitter-üzenetben szólította fel a lakosságot, hogy tartózkodjon az üzemanyag-tolvajlástól, mivel ez életveszélyes. „Ez történt ma Tlahuelilpanban, s ez nem fordulhat elő többé” – írta Fayad.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mi okozta a robbanást.