Tízezernél is többen gyűltek össze vasárnap reggel a görög fővárosban, Athénban, hogy Macedónia névváltoztatásának tervezett parlamenti ratifikációja ellen tüntessenek - közölte a görög állami televízió.

Görögország minden szegletéből buszok vitték a tiltakozókat a fővárosba. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a demonstráció helyszínére, ahová a biztonsági erők az előrejelzések alapján több mint tízezer tüntetőt vártak a görög fővárosba.

Végül könnygázt is bevetett a rendőrség vasárnap délután Athénban, hogy feloszlassa a több tízezresre duzzadt tömeget, amely a Parlamentnél Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja ellen tüntetett - közölte a görög állami televízió.

Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Sajtóbeszámolók szerint évtizedek óta ez volt a legnagyobb demonstráció Athénban, felülmúlta a korábbi években a gazdasági megszorítások elleni megmozdulásokat is.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök egy 27 éves vita végére tett pontot, amikor tavaly megállapodott a macedón kabinettel arról, hogy a volt jugoszláv tagállamot Észak-Macedóniának, azaz hivatalosan Észak-Macedóniai Köztársaságnak fogják nevezni.

A szkopjei törvényhozás már elfogadta az egyezményt, a görög parlament a jövő héten ratifikálhatja azt.
Görögország északi térségét Makedóniának hívják. Felmérések szerint a görögök mintegy hetven százaléka területi követelésektől tartva ellenzi, hogy a szomszédos balkáni országot Macedónia néven ismerjék el.
A névvita lezárása elengedhetetlen ahhoz, hogy Macedónia a NATO és az Európai Unió tagjává válhasson.