Robbantás Damaszkuszban, sok a halott

2019.01.20. 08:57

Erőteljes robbanás rázta meg a szíriai főváros, Damaszkusz déli részét vasárnap, többen meghaltak és megsebesültek – számolt be a szíriai állami televízió és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A hatóságok terrorcselekményre gyanakszanak.

A robbanást lövések követték - mondta el az OSDH-t vezető Rámi Abder-Rahmán. Az igazgató hozzátette, hogy a halottak és sebesültek pontos számát továbbra sem tudni, mint ahogy egyelőre az sem egyértelmű, hogy elrejtett bomba robbant, vagy öngyilkos merényletet követtek el a katonai hírszerzés egyik hivatalának közelében.

A robbanás környékét lezárták. Damaszkuszban egyébként ritkák a terrorcselekmények azóta, hogy a kormányerők tavaly visszafoglalták a lázadók utolsó fellegvárát a főváros peremén. Legutóbb több mint egy éve volt hasonló támadás a szír fővárosban.

A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban több mint 360 ezren vesztették életüket és milliók váltak földönfutóvá.
Az elmúlt időszakban Bassár el-Aszad szíriai elnöknek sikerült visszaszereznie az ország kétharmadát szövetségesei, Oroszország, Irán és a libanoni Hezbollah segítségével. A kormány 2018 májusában egy egyhónapos offenzívát követően bejelentette, hogy 2012 óta először teljes egészében ellenőrzése alá vonta Damaszkuszt és környékét.