Már 73 halálos áldozata van a mexikói robbanásnak

Mexikó, üzemanyagvezeték, robbanás
EDITORS NOTE: Graphic content / Aerial view of the scene of a massive blaze trigerred by a leaky pipeline in Tlahuelilpan, Hidalgo state, Mexico, where residents broke in the security perimeter to try to identify the burned remains of the victims in search for their relatives on January 19, 2019. - An explosion and fire has killed at least 66 people who were collecting fuel gushing from a leaking pipeline in central Mexico, the Hidalgo state governor said on Saturday. (Photo by Enrique Castro / AFP)
Vágólapra másolva!
Hetvenháromra emelkedett a Mexikó középső részén, egy illegálisan megcsapolt üzemanyag-vezetéknél történt robbanás halálos áldozatainak száma. Hetvennégy sérültet kezelnek a helyi kórházakban égési sebekkel – közölte Omar Fayad, Hidalgo tagállam kormányzója helyi idő szerint szombaton este.
Vágólapra másolva!

Huszonnégy embert Hidalgóban kezelnek, további ötven sérültet pedig más tagállamokba, illetve a fővárosba szállítottak orvosi ellátásra.

Fayad szerint sok sérült állapota rosszabbra fordult, néhányan a testük nagy részén megégtek. A legsúlyosabban sérült fiatalokat a texasi Galvestonba szállították kezelésre.

Raul Arroyo, hidalgói főügyész szerint

54 holttest annyira összeégett, hogy jelentős időt vehet igénybe azonosításuk.

A szerencsétlenség épp három héttel azután következett be, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kampányt hirdetett azok ellen a bandák ellen, amelyek országszerte illegálisan megcsapolják az üzemanyag-vezetékeket, évente mintegy 3 milliárd dollár veszteséget okozva az államnak.

A helyszínen többen is azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Obrador kampánya óta üzemanyaghiánytól szenvednek a környéken.

– mondta az ötven éves Isaias Garcia. A helyi földműves két szomszédjával ment ki a megcsapolt vezetékhez, de tisztes távolságból várakoztak a kocsijukban ülve.

"Üzemanyaghiány volt, az emberek pedig így, vagy úgy, de képesek akartak maradni a mozgásra" – mondta a 44 éves Ernesto Sierra.

A robbanás helyszíne Forrás: AFP/Enrique Castro

A robbanás előttről készült videófelvételeken embereket lehet látni, ahogy vödrökbe gyűjtik az üzemanyagot katonák jelenlétében. Obrador védelmébe vette azt, hogy a fegyveres erők nem avatkoztak közbe, elkerülve a konfliktust a nagyszámú emberrel, akik csak némi ingyen benzinhez akartak jutni.

Veronica Jimenez helyi újságíró szerint

több mint háromszáz ember gyűjtötte az üzemanyagot.

"Családokat láttam: anya, apa, gyerekek. Mintha egy parti lett volna ... egy pillanatra még az emberek örömét is hallani lehetett" – számolt be a Reutersnak Jimenez. Amikor a robbanás bekövetkezett az emberek szétszaladtak segítségért kiáltva, néhányan megégtek. "Egyes emberek bőre lejött ... nagyon taszító és borzalmas volt, sikoltoztak és sírtak. Férjük, testvérük, vagy családtagjaik nevét kiabálták" – fűzte hozzá.

A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közlése szerint a Tuxpan és Tula városok között futó vezeték péntek este 7 óra körül robbant be, néhány órával azután, hogy Tlahuelilpan külterületén tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta, s a helybéliek vödrökben próbálták felfogni a szétfolyó üzemanyagot. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek láthatók és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák.