Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az európai uniós tagországok külügyminiszterei hétfői brüsszeli tanácskozásának szünetében újságíróknak kijelentette, hogy lopakodó kísérlet zajlik arra, hogy az egyszer már megbukott uniós bevándorlási politikát Brüsszel visszahozza. Az Európai Unió jelenleg még hivatalban lévő vezetése azt próbálja elhitetni, hogy a migrációs válság a múlté. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy "altatás zajlik" a migráció ügyében, amikor európai tisztségviselők "ujjonganak" és adnak értékelést arról, hogy a migrációs válság a múlté, noha friss jelentések szerint az illegálisan Európába bejutni akarók száma továbbra is növekszik.

Szijjártó kifejtette, hogy bizonyos uniós országok vezetői kijelentéseinek ellentmond, hogy tavaly mintegy 50 százalékkal növekedett és meghaladta a 265 ezret az elfogott illegális bevándorlók száma Törökországban, a görög-török szárazföldi határon a migránsok egyre növekedő forgalmát jelentik, a Spanyolországban regisztrált illegális határátlépők száma egy éve alatt megduplázódott, ahogy Cipruson is az adatok megkétszereződéséről számoltak be.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Külügyek Tanácsának munkaülése után sajtótájékoztatót tart a magyar sajtó munkatársainak Brüsszelben 2019. január 21-én.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Az ENSZ migrációs csomagja máris hivatkozási alap

A külgazdasági és külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a februárra tervezett EU-Arab Liga miniszteri találkozó nyilatkozatának migrációs fejezetében

hivatkozási alapként szerepel az ENSZ globális migrációs csomagja, amelyet az uniós tagországok egyharmada - Magyarország mellett másik nyolc ország - nem szavazott meg.

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy Magyarország nem fogja jóváhagyni azt a nyilatkozatot, amely azt kívánja rögzíteni, hogy teljes mértékben ki kell használni a migrációs csatornák lehetőségeit, a migrációs folyamatok pedig komoly mértékben tudnak hozzájárulni a kiindulási, a tranzit-, vagy a célországok növekedéséhez és fenntartható fejlődéséhez. Ahogy fogalmazott, 

itt lenne az ideje elfelejteni a kudarcot vallott és Európa számára csak veszélyt hozó migrációs politikát, de minden esetben, amikor arra lehetőség van, megpróbálják azt visszahozni.

Álhírekkel festenek hazug képet Magyarországról

Az uniós külügyminiszteri tanácskozás egyik központi témájával, az álhírek elleni európai fellépéssel kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, az Európai Unió új mechanizmust kíván életbe léptetni, amely a főként orosz eredetűnek mondott hamis híreket szűrné ki, illetve megvédené az uniót attól, hogy kívülről bárki ilyen módon beavatkozzon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kyaw Tin mianmari nemzetközi együttműködési miniszter  találkozója az ASEAN külügyminiszteri értekezlete kapcsán BrüsszelbenForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó Péter kiemelte, hamis hírekkel, vagy a valóságosnál negatívabb hírek terjesztésével komoly károkat lehet okozni egy-egy országnak. Mint elmondta, Magyarországnak van tapasztalata abban, hogy kívülről hamis hírekkel próbálnak beavatkozni belügyeibe, ahogy arról is, hogy az unión belül működő médiumok, vagy intézmények próbálnak ilyen módon nehézségeket okozni és hazug képet festeni Magyarországról.

Ilyen a terrorizmus miatt elítélt Ahmed H. ügye, amelyben tagállamok és civil szervezetek is felszólaltak, az Európai Parlament pedig egyik jelentésében úgy állította be az esetet, miszerint az elkövető tettét a hangulat lehűtésének szándékával tette. 

Így válnak az álhírek politikacsináló tényezőkké - tette hozzá a miniszter. 

Szijjártó Péter elmondása szerint tájékoztatta az uniós külügyminisztereket arról, hogy Ahmed H. kitoloncolása megkezdődött, és "várjuk azoknak a tagországoknak a jelentkezését", amelyek a bírósági eljárás során Ahmed H.-t támogatásukról biztosították, most bárki "viheti", jelentkező azonban egyelőre nincs. A külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy a Sargentini-jelentés szerint Ahmed H. csak a családjának akart segíteni, ezért támadta meg a magyar rendőröket, tehát látjuk, hogy a hamis hírgyártásnak milyen következményei vannak.

Fontos a délkelet-ázsiai térség Magyarország számára

A miniszter a Brüsszelben zajló EU-Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) találkozóval kapcsolatban elmondta, felismerve azt, hogy a Délkelet-Ázsia gazdasági szempontból rohamosan növekedő térség, az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodásokról szóló tárgyalásokat.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Mint közölte, Magyarország kereskedelmi kapcsolatai jelentős mértékben növekedtek a térséggel az elmúlt időszakban, kereskedelmi forgalma tavaly október végig 23 százalékkal növekedett az előző évhez képest. Hangsúlyozta, hogy amennyiben az uniónak sikerülne lezárni és életbe léptetni akár a Vietnammal, akár a Szingapúrral zajló tárgyalásokat, az Magyarország számára is jelentős kereskedelmi és gazdasági előnyökkel járna. 

Szijjártó Péter elmondta, a tanácskozást felhasználta arra is, hogy fontos kétoldalú találkozókon tárgyaljon a thai, a maláj, a szingapúri és a fülöp-szigeteki külügyminiszterekkel, a vietnámi külügyminiszter-helyettessel, a délután padig megbeszélést folytat a mianmari nemzetközi együttműködésért felelős miniszterrel is.