A brassói regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség élére nevezték ki a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Mircea Diaconut, aki korábban a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi felügyelőséget vezette. A helyi magyarok már több alkalommal is kérték a menesztését. Ehelyett előléptették. 

Az országos fogyasztóvédelmi hatóság honlapján az intézmény struktúráját és vezetőit bemutató oldalon Diacon neve mellett az szerepel, hogy előléptették, a brassói regionális felügyelőség korábbi vezetőjét, Claudiu Susanut pedig a temesvári regionális felügyelőség élére helyezték át - írja a Transindex a Krónika információira hivatkozva.

Diacon a székelyföldi megyék mellett Brassó, Szeben és Fehér megye fogyasztóvédőit irányítja, Susanuhoz Temes, Arad, Krassó-Szörény és Hunyad megye fogyasztóvédelme tartozik.
A hírek szerint Susanut azért helyezték át, mert összeveszett a Szociáldemokrata Párt Brassó megyei elnökével, ezért a kormánypárt ki is zárta soraiból.A két fogyasztóvédelmi vezető magyarellenes megnyilvánulásaival többször foglalkozott az erdélyi magyar sajtó és a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat.

Mircea Diacon azt követően került a magyar sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy 2014-ben egy hentesárut forgalmazó székelyföldi céget arra szólított fel: tüntesse el áruinak címkéiről a „székely ízek" feliratot. A felügyelő akkor az MTI kérdésére kifejtette: székely ízekről csak az beszélhetne, aki „kóstolt már székelyt".

2015 augusztusában a fogyasztóvédő a sepsiszentgyörgyi taxik némelyikére ragasztott, SIC feliratú matricákat kifogásolta. Úgy vélte, a Székelyföldet jelképező matrica reklámnak minősül, amit csakis reklámszerződés alapján lehet a taxikra kiragasztani.

Mircea Diacon az unitárius vallásórák résztvevői számára szervezett ingyenes táborba kiszállva egyebek között azt kifogásolta, hogy nincs román nyelvű táborszabályzat, noha nem is léteznek román nemzetiségű/anyanyelvű unitáriusok.

Claudiu Susanunak egyebek között azt rótták fel, hogy részrehajlóan viszonyult 2017-es székelyudvarhelyi áruházi botrányhoz.

Ekkor egy videoblogger olyan kisfilmet tett közzé az egyik videomegosztón, amely látszólag „bizonyítja", hogy azért nem szolgálták ki egy nemzetközi áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének kültéri grillezőjében, mert román nyelven szólította meg az elárusítót.

Később kiderült, hogy a blogger kiszolgálását nem a románsága miatt utasították el, hanem azért, mert nyitás előtt akart vásárolni, és a bemutatott filmen a harmadik nyitás előtti vásárlási kísérlete látható. A felügyelő - még mielőtt a blogger csalása kiderült volna - a Mediafax hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy „ellenőreiket szintén nem szolgálták ki az üzletben, mert románul kértek termékeket", ezért megbírságolták az áruházat.

Az áruház illetékese szerint a bírságot a blogger hamisítása miatt kapták.

Az esetet a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat panasza nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács is megvizsgálta, de a tanács nem tartotta diszkriminatívnak a nyíltan magyarellenes megnyilvánulást.Diaconu lemondását már több alkalommal is kérték, mert túllépte a hatáskörét, ittasan kocsmai verekedésbe keveredett, és gépkocsibalesetet is okozott a Székelyhon információi alapján.

Tavaly márciusban két Kovászna megyei magyar parlamenti képviselő, Benkő Erika és Kulcsár-Terza József levélben fordultak Románia miniszterelnökéhez, hogy Diacont mentse fel a tisztségéből.

A beadványra azonban nem kaptak választ.