Egy ismeretlen jóakaró 52 millió forintot hagyott egy templomban

2019.01.22. 13:45

Egy ismeretlen jóakaró 160 ezer eurónyi készpénzt hagyott egy borítékban egy bajorországi település templomának oltárán. Ez még tavaly történt, de az egyház csak a héten hozta nyilvánosságra. 

Az alsó-bajorországi Saal an der Donau település egyik templomának oltárán egyszer csak egy nagy boríték tűnt fel.

Az 500 eurós bankjegyekkel teli borítékot a templom egyik sekrestyése találta meg, aki elmondta, van a templomban gyűjtőpersely, ez azonban kicsinek bizonyult ennyi készpénz számára.

A bajor település katolikus templomában hagyta ismeretlen adományozó a hatalmas összegetForrás: wikiwand

A templom sekrestyése még 2018 májusában, pünkösdvasárnap találta meg a borítékot. A csomagot egy kereszt alá rejtették. A templom lelkésze értesítette a püspökséget, majd az összeget egy bankba vitték. A regensburgi püspöki pénzügyi kamara megvizsgálta az ismeretlen adományt, és csak most hozták nyilvánosságra az ismeretlen jóakaró cselekedetét.

Német sajtójelentések szerint a mostani eset a braunschwegi csodára emlékeztet, amikor az alsó-szászországi városban néhány évvel ezelőtt több pénzzel teli borítékot is találtak. Egy vagy több ismeretlen adakozó összesen több mint 200 ezer eurónyi készpénzt hagyott hátra a város különböző helyszínein 2011 óta. Egyes borítékokban rejtett utalásokat fedeztek fel a pénz felhasználását illetően. A mintegy 5500 lelket számláló Saal an der Donau településen talált borítéknál a jótevő feltüntette, hogy a 160 ezer eurós (mintegy 51 millió forint) összeget Afrikára szánja.

Az adakozó szándékainak megfelelően az adománnyal a katolikus egyház négy afrikai projektjéhez járultak hozzá, egyenként 40 ezer euróval.