Letartóztatták a biztonsági főnököt a gdanski főpolgármester meggyilkolása ügyében

Gdansk
Gdansk, 2019. január 18. Gyászolók leróják kegyeletüket Pawel Adamowicz meggyilkolt gdanski polgármester koporsójánál a gdanski Szent Mária székesehygázban 2019. január 18-án, egy nappal a polgármester temetése előtt. Adamowiczot január 13-án késelte meg egy férfi Gdanskban. MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa
Vágólapra másolva!
Három hónapos előzetes letartóztatásba helyezték, és hamis tanúzással gyanúsították meg annak a biztonsági cégnek a vezetőjét, amely a Pawel Adamowicz gdanski főpolgármester elleni gyilkos merénylet helyszínének biztosításáért volt felelős - tájékoztatták a sajtót az illetékes hatóságok.
Vágólapra másolva!

Pawel Adamowiczot január 13-án késelte meg egy paranoid skizofréniában szenvedő férfi,

a főpolgármester másnap belehalt sérüléseibe. A hétvégén tömegek kísérték utolsó útjára.

Pawel Adamowicz Forrás: NurPhoto/Michal Fludra/NurPhoto/Michal Fludra

A szabadtéri rendezvényt biztosító cég ügyvezető igazgatóját, Dariusz S.-t hétfőn vették őrizetbe. Az ügyészség szerint a gyanúsított

a merényletet követően két alkalommal hamis tanúvallomást tett.

Gyászolók leróják kegyeletüket Pawel Adamowicz meggyilkolt gdanski polgármester koporsójánál a gdanski Szent Mária székesehygázban 2019. január 18-án Forrás: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Közvetlenül Pawel Adamowicz megkéselése után Dariusz S. átadott a rendőrségnek egy újságíró-igazolványt, azt állítva, hogy a merénylő, Stefan W. ezzel jutott fel a színpadra, ahol a főpolgármester volt. Az ügyészség az összegyűjtött bizonyítóanyag és a tanúvallomások alapján utóbb megállapította:

a gyilkos az átadott újságíró-igazolványt nem használta.

Emellett Dariusz S. az igazolvány kapcsán egy másik biztonsági őrt is hamis tanúvallomásra próbált rábeszélni - derült ki a gdanski kerületi ügyészség közleményeiből.

Gyászolók gyertyagyújtással adóznak az előző nap megkéselt és ezen a napon a sérüléseibe belehalt Pawel Adamowicz gdanski polgármester emléke előtt Poznanban 2019. január 14-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Jakub Kaczmarczyk

Dariusz S. nem ismerte el bűnösségét. Tettéért 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Előzetes letartóztatását a hatósági tájékoztatás szerint rossz lelkiállapota miatt a kórházban tölti.

Korábbi hatósági közlések szerint a január 13-i szabadtéri eseményt a szervezők a gdanski főpolgármesteri hivatalban nem tömegrendezvényként jelentették be, amire az alkalmazottnál szigorúbb biztonsági szabályok vonatkoztak volna.

A helyszín biztonságáért ezért a szervezők által bérelt cég volt a felelős.

A cégnél a belügyi tárca által kezdeményezett ellenőrzés során számos szabálytalanságot állapítottak meg, ezért visszavonják működési engedélyét.

Gyászmenetén a gdanski Európai Szolidaritás Központ előtt 2019. január 18-án. Forrás: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

A rendezvény biztosítására vonatkozó nyomozás a Pawel Adamowicz meggyilkolásával kapcsolatos két ügyészségi eljárás egyike. A másik szál az elkövető személyéhez fűződik.

Pawel Adamowicz halála miatt szükségessé vált

gdanski főpolgármester-választás időpontját Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő március 3-ra tűzte ki.

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság a választáson nem állít saját jelöltet. Ezt Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke múlt héten azzal indokolta, hogy a tavaly őszi helyhatósági választáson az ellenzéki Polgári Platform alapító tagja, Adamowicz egyértelmű győzelmet aratott. A tisztségre a korábbi gdanski első főpolgármester-helyettes, jelenleg a város ideiglenes irányításával megbízott Aleksandra Dulkiewicz pályázik az ellenzéki pártok támogatásával.