Szijjártó Péter kedden Brüsszelben, az Európai Unió és az Afrikai Unió országainak külügyminiszteri szintű találkozója után egy rövid sajtóértekezlet keretében kijelentette, hogy Európa biztonsága ma már Afrikában kezdődik, és nincs olyan globális kihívás, amely ne érintené mindkét földrészt egyszerre. Újfent elmondta, hogy a bevándorlás nem lehet alapvető emberi jog, ráadásul a jelenség nagyon komoly biztonsági kockázatot is jelent. 

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy az ülésen felszólalók a gazdasági együttműködés mellett mindannyian érintették a migráció kérdését is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kamissa Camara, Mali külügyminisztere fog kezet az EU-Afrikai Unió munkaülése kapcsán Brüsszelben 2019. január 22-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a migrációs együttműködésnek nem azt a célt kell szolgálnia, hogy minél többen eljöhessenek Afrikából, hanem olyan feltételek megteremtésén kellene dolgozni, hogy életkörülményei miatt lehetőleg senki se kényszerüljön otthona elhagyására, minél többen otthon tudjanak maradni, ideális esetben mindenki.

 Le kell szögezni, hogy a bevándorlás nem alapvető emberi jog 

Világosan tisztázni kell, hogy ki mit ért az együttműködés jelentősége és jellege, illetve célja alatt, továbbá az ENSZ migrációs csomagjának vitájából tanulva minden esetben le kell szögezni, akár egy lábjegyzetben, hogy a bevándorlás nem alapvető emberi jog. 
A miniszter kiemelte, hogy a migrációnak "nagyon komoly biztonsági kockázatai" vannak nem kizárólag a cél-, hanem a kiindulási és a tranzitországokra nézve is, az államoknak pedig joguk van ezen kategóriák egyikébe sem tartozni. Szerinte Európának az afrikai országok gazdasági, politikai, jogi és biztonsági stabilitásának megteremtését, erősítését kell segítenie.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerdán Tunéziába látogat, mert a helyi hatóságok felkérték Magyarországot, hogy nyújtson támogatást a határvédelmi képességek megerősítésében, márpedig a kormány szerint az észak-afrikai államok stabilitásának első előfeltétele, hogy meg tudják védeni a határaikat.

Szijjártó Péter emellett hangsúlyozta, hogy fontos versenyképes tudáshoz segíteni az afrikai fiatalokat, s felhívta arra a figyelmet, hogy Magyarországon jelenleg 1422 afrikai hallgató folytat egyetemi tanulmányokat, közülük 895-en ösztöndíjjal, akik hazatérve majd hozzájárulhatnak országuk kedvezőbb jövőjéhez.

Végezetül közölte, hogy Magyarország a Hungary Helps program keretében Nigéria után immár Kongóban, Etiópiában és Ugandában is támogatja a keresztény közösségek, a keresztény menekültek életkörülményeinek javítását.

Szijjártó Péter hétfőn a botswanai és a Sierra Leone-i külügyminiszterrel folytatott kétoldalú tárgyalást, kedden pedig a mali és a ghánai diplomácia vezetőivel.