Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek Tuniszból telefonon nyilatkozva azt mondta, hogy Magyarország a saját védelme érdekében nemcsak beszél arról, hogy Európának segítenie kell az észak-afrikai országokat stabilitásuk és határbiztonságuk megőrzésében, a terrorizmus elleni küzdelemben, lakosságuk életszínvonalának javításában, elkerülendő a tömeges elvándorlást, hanem meg is teszi ezt. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, hogy Magyarország kiemelt szerepet tulajdonít Észak-Afrikának Európa biztonsága szempontjából, hiszen ha az észak-afrikai országok instabillá válnak, vagy valamilyen okból nem tudják megvédeni határaikat, akkor gyakorlatilag átjáróházzá válnak az Afrikából Európába irányuló migráció számára, és ez nem érdeke Magyarországnak. A miniszter elmondta azt is, hogy mi történik akkor, amikor egy országban bizonytalan helyzet áll elő: 
Láttuk, hogy amikor Líbia instabillá vált, és nem tudta megvédeni a határát, akkor gyakorlatilag a migráció zöld folyosójaként működött. Ezért úgy gondoljuk, hogy Európának - miután ez érdeke - segítséget kell nyújtania az észak-afrikai országoknak a stabilitás és határbiztonság megőrzésében, a terrorizmus elleni küzdelemben és abban, hogy javítani tudják lakosságuk életszínvonalát, elkerülendő a tömeges elvándorlást.

Szijjártó Péter a tunéziai fővárosban Hemaisz Dzsinaui külügyminiszterrel tárgyalt szerdán délelőtt.
Megállapodtak abban, hogy a magyar rendőrség kiképzést és továbbképzést nyújt a tunéziai határvédelmi erőknek

  •  a válságkezelés,
  • a határ- és repülőtéri biztonság, a kockázatelemzés területén,
  • illetve a nemzetközi bűnözéssel szembeni fellépésben.

Továbbá a magyar Terrorelhárítási Központ kiképzést nyújt a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítő különleges beavatkozó erőknek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Hemaisz Dzsinaui tunéziai külügyminiszter találkozója Tuniszban 2019. január 23-ánForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Emellett megállapodtak abban is, hogy a Magyar Honvédség kiképzést biztosít a tunéziai hadsereg katonáinak a robbantásos támadások kivédése, a robbanóeszközök hatástalanítása területén. 

Arról is megállapodás született, hogy Magyarország Tunézia rendelkezésére bocsát egy víztisztító berendezést, amely talajvízből vagy szennyvízből naponta mintegy 20 ezer liter ivóvizet képes előállítani. Megegyezés született a tunéziai diákok számára Magyarországon biztosított felsőoktatási ösztöndíjak számának növeléséről, a jelenlegi 110-ről 200-ra. Áprilisra összehívták a magyar-tunéziai gazdasági vegyes bizottság ülését, és várható, hogy az idei évtől az egyik tunéziai légitársaság közvetlen járatot fog üzemeltetni Tunisz és Budapest között.A külgazdasági és külügyminisztert udvariassági látogatáson fogadta a tunéziai elnök is. Szijjártó Péter napirendjén délután találkozó szerepelt Szlim Feriani ipari és vállalkozásügyi miniszterrel, hogy aláírják két ország energetikai együttműködési megállapodását.