Katonák számolják fel az olasz migránstábort

2019.01.23. 06:12

Az olasz katonák bevetésével kezdték meg kedden a Róma közeli Castelnuovo di Porto migránstáborának felszámolását, ahonnan több mint ötszáz személyt helyeznek át máshova az új olasz migrációs törvénnyel összhangban. Egy bevándorláspárti, baloldali képviselő megpróbálta megakadályozni a tábor felszámolását, sikertelenül. Közben Matteo Salvini belügyminiszter bejelentette, hogy bizonyítékai vannak a líbiai embercsempészek és a sorosista álcivil szervezetek (NGO-k) közti kapcsolatról.

A kedden elszállított első, 35 fős csoportot a dél-olaszországi Calabria központjaiban osztották szét. Az újabb 75 migráns egy része a szintén déli Campania és más olasz tartományok hasonló táboraiba kerülnek át.

Ezzel az 535 fős táborból már több mint százan távoztak.A szerdai buszok indulását a helyszínen Rossella Muroni, az ellenzéki, bevándorláspárti Szabadság és Egyenlőség (LeU) nevű baloldali párt képviselőnője próbálta megakadályozni, szerencsére nem járt sikerrel.

A tábor bezárását és a migránsok máshova szállítását több ellenzéki párt és az olasz egyház is tiltakozással fogadta.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter sajtótájékoztatóján elutasította a baloldal "deportáció" vádját.

Kijelentette, nem tesz mást, mint tiszteletben tartatja a szabályokat. Korábban közösségi oldalán közölt videóüzenetében elmagyarázta, hogy mivel a bevándorlásellenes politikának hála Olaszországba kevesebben érkeznek, ezért értelmetlenné vált a nagyobb olaszországi befogadó központok fenntartása. Nem teszünk senkit sem utcára, kisebb központokba helyezzük át őket – tette hozzá az olasz belügyi tárca vezetője, majd megjegyezte, hogy további migránstáborok bezárására készülnek.

A sajtótájékoztatón elmondott adatok szerint tavaly január elsején 183 ezer migráns volt a nekik fenntartott olaszországi táborokban, az idei év első napjára számuk 50 ezerrel csökkent. A tavalyi év első három hetében a menedékkérelmek 57, az idén ezek 78 százalékát utasították vissza az olasz hatóságok.Miután Berlin és Párizs is jelezte esetleges kilépését a Sophia földközi-tengeri katonai műveletből, Salvini kijelentette, hogy Róma hónapok óta a március végéig meghosszabbított művelet szabályainak módosítását sürgeti.

Hozzáfűzte, a 2015 óta a Sophia keretében feltartóztatott migránsok 100 százalékát az olaszországi partokra hozták.Matteo Salvini bejelentette, hogy a római belügyminisztériumnak bizonyítékai vannak a líbiai embercsempészek és a sorosista álcivil szervezetek (NGO-k) közti kapcsolatról. Ezeket az olasz hatóságokhoz továbbítják.

Kifejtette, hogy a líbiai hatóságoktól az embercsempész szervezetek vezetőinek kiadatását kéri.