A CVVM közvélemény-kutató intézet tavaly novemberben készített felmérését csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában. Az országos felmérésből az derül ki, hogy a csehek a nemzetközi terrorizmust, a szervezett bűnözést és a menekülteket tartják az országukat leginkább fenyegető veszélynek. 

A közvélemény-kutató által megkérdezettek 61 százaléka a nemzetközi terrorizmust minősítette a legnagyobb veszélynek, míg a szervezett bűnözést és a menekülteket egyaránt 54-54 százalék. A nemzetközi terrorizmust veszélynek minősítők aránya az utóbbi években csökken: 2016-ban ez az arány 71 százalék, 2015-ben pedig 81 százalék volt.

A nemzetbiztonsági kockázatok negyedik helyére a radikális vallási mozgalmak kerültek. Ezeket az emberek nem egészen 50 százaléka jelölte meg veszélyesnek.

Az elmúlt években az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető a legtöbb terrorcselekmény elkövetése.Forrás: Youtube

A csehek jóval kevésbé tartják veszélyesnek a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali mozgalmakat, a külföldi hírszerző ügynökségek tevékenységét, valamint az országban élő több mint félmillió külföldi állampolgárt. A szélsőjobboldali csoportokat és a külföldi hírszerző hálózatokat a megkérdezettek 26, illetve 23 százaléka minősítette veszélyesnek. A szélsőbaloldali csoportokat és a Csehországban élő több mint félmillió külföldi állampolgárt pedig egyaránt 22-22 százalék. Ezekben az esetekben aránylag magas azok aránya, akik a szélsőséges mozgalmakban és a külföldiekben nem látnak semmiféle veszélyt.