További vizsgálatok várhatók Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásával kapcsolatban

2019.01.24. 12:22

ENSZ-jelentéstevő látogat Törökországba Dzsamál Hasogdzsi ügyében - jelentette be a török külügyminiszter az A Haber török kormányközeli hírtelevíziónak adott interjújában. Mint ismert a szaúdi ellenzéki újságírót tavaly októberben gyikolták meg az isztambuli szaudi főkonzulátuson.

Mevlüt Cavusoglu jelezte, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök utasította a török hatóságokat, hogy tegyenek előkészületeket az ügy nemzetközi szintre viteléhez. A török kormányzat, látva a közös török-szaúdi nyomozás eredményeit, már korábban is független eljárást sürgetett.

A török külügyminiszter csütörtökön rámutatott, hogy Hasogdzsi holttestét továbbra sem találják, és leszögezte, eljött az ideje a nemzetközi vizsgálatnak.

Dzsamál HasogdzsiForrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

António Guterres ENSZ-főtitkár múlt pénteken azt közölte, hogy saját jogkörében nem kezdeményezhet vizsgálatot, azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsa, illetve bizonyos feltételek mellett az ENSZ Közgyűlése is felhatalmazhatja annak lefolytatására. Guterres hozzátette: eddig egyetlen ország, sem pedig ezek a testületek nem terjesztettek elő erre vonatkozó hivatalos kérést nála.Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit október 2-án előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a szaúdi külképviselet épületébe.

A szaúd-arábiai főkonzul isztambuli rezidenciája előtt török rendőrök 2018. október 16-án.Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

A gyilkosság hátterében több ország a szaúdi trónörököst sejti, ami miatt szankciókat hozott Rijád ellen. A szaúdi vezetés kezdetben tagadta az újságíró-gyilkosságot, majd a fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy dulakodás közben. Január elején Szaúd-Arábiában megkezdődött a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK