Meghalt a magyarok ezreit megmentő kassai kispap

Vágólapra másolva!
Kilencvenhat éves korában meghalt Baránszki Tibor, aki a második világháború idején Magyarországon ezrek életét mentette meg – közölte fia, Forgács Péter szemészprofesszor.
Vágólapra másolva!

Baránszki Tibort vasárnap, a New York államban lévő Buffalóban, saját otthonában érte a halál.
Baránszki Tibor a második világháború idején a budapesti nunciatúrán (vatikáni nagykövetségen) dolgozott, és zsidó vallású honfitársait mentette. Áldozatos munkáját 1979-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el. Ez a legmagasabb izraeli állami kitüntetés, amely nem zsidó vallásúaknak adható.

Baránszki Tibor kassai kispapként Angelo Rotta pápai nuncius megbízásából vitte az oltalomleveleket az üldözötteknek. A Rákosi-rezsim koholt vádak alapján - kémkedéssel és összeesküvéssel megvádolva - kilenc évi börtönbüntetésre ítélte, de 57 hónap után, Nagy Imre hatalomra kerülésekor amnesztiát kapott. Állás nélkül, óraadó tanárként kereste kenyerét.

1956-os szerepvállalása után Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba távozott, és Buffalóban telepedett le. Tanárként dolgozott és kitartóan tevékenykedett a keresztény-zsidó párbeszéd előmozdítása érdekében. "Soha nem féltem" - mondta a róla szóló, Magyarországon Szent Jakab mennyei egyszerűsége címmel megjelent könyvben pár évvel ezelőtt.