Washington nem fogadja el diplomatái kiutasítását Maduro venezuelai elnöktől

Horizontal DEMONSTRATION POLITICAL CRISIS
Juan Guaido
Vágólapra másolva!
Washington nem fogadja el diplomatái kiutasítását Nicolás Maduro venezuelai elnöktől - közölte szerdán este kiadott újabb közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Az Egyesült Államoknak diplomáciai kapcsolatai vannak Venezuelával és kapcsolatainkat Juan Guaido ideiglenes államfő kormánya révén fenn kívánjuk tartani" - fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Hozzáfűzte, hogy Juan Guaido a caracasi amerikai nagykövetséget maradásra kérte.
Mike Pompeo leszögezte:

Ennek megfelelően az Egyesült Államok nem véli úgy, hogy a volt elnöknek megvan a törvényes hatalma a diplomáciai kapcsolatok megszakításához".

Juan Guaidó Forrás: AFP/Federico Parra

Önmagát eskette fel

Juan Guaido, az ellenzéki többségű parlament elnöke szerdán nyilvánította magát a dél-amerikai ország ideiglenes elnökévé, jelképesen esküt is tett, átmeneti kormány létrehozását és szabad választásokat ígért. A 35 éves politikust az Egyesült Államok - más országokkal együtt - elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként,

Nicolás Maduro azonban államcsínyt emlegetett és bejelentette az Egyesült Államokhoz fűződő diplomáciai kapcsolatok megszakítását.

Egyidejűleg kiutasította a caracasi amerikai nagykövetség munkatársait az országból, 72 órát adva nekik a távozásra.

Szankciók

Az amerikai külügyminiszter arra kérte a venezuelai katonai és biztonsági erőket, hogy "továbbra is védjenek meg" minden venéz állampolgárt, csakúgy, mint az Egyesült Államok és más országok Venezuelában lévő állampolgárait. "Mindenekelőtt arra szólítunk fel, hogy tartózkodjék azoktól az intézkedésektől, amelyek nem egyeztethetők össze a diplomataközösség sérthetetlenségével és kiváltságaival" - fogalmazott Pompeo.

"Az Egyesült Államok meghozza majd a megfelelő szankciókat mindenki ellen, aki felelőssé tehető külképviseletünk és személyzete biztonságának veszélybe sodrásáért" - hangsúlyozta az amerikai tárcavezető.

Donald Trump elnök még szerdán délután a Fehér Házban újságírói kérdésre válaszolva közölte: az amerikai kormány nem tervezi, hogy beavatkozik Venezuelában, de - mint fogalmazott - minden lehetőséggel számol.

Moszkva kézi vezérlésről beszél

A venezuelai események megmutatják azt, hogy ténylegesen hogyan viszonyul a Nyugat a nemzetközi joghoz - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, aki szerint a Nyugat kézi vezérléssel hajt végre hatalomváltást a latin-amerikai országban

A Lima-csoport

Az Egyesült Államokon kívül a Lima-csoport 11 tagországa (Kanada, Argentína, Brazília, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Costa Rica, Panama, Paraguay, Peru és Chile) ismerte el Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökének.

A kanadai külügyminisztérium tette közzé a Lima-csoport állásfoglalását, amely szerint a támogatják a demokratikus átalakulás elindítását alkotmányos keretek között, s hogy rövid időn belül új választásokat tartsanak minden politikai erő részvételével, a nemzetközi jogi normákkal összhangban. Nem írta alá a dokumentumot Mexikó, amely a tagországokétól eltérő véleményt képvisel azóta, hogy tavaly nyáron elnökké választották a baloldali Andrés Manuel López Obradort. Mexikó közölte, hogy nem fog senkinek sem a pártjára állni, és azon az állásponton van, hogy Guaidó elismerésével a szervezet megsértette Venezuela szuverenitását.

A 14 amerikai és karibi országot tömörítő Lima-csoport 2017 augusztusában alakult azzal a céllal, hogy békés kiutat találjon a venezuelai válságból. Caracas két térségbeli hű szövetségese, Bolívia és Kuba továbbra is Madurót tartja Venezuela törvényes elnökének.