Több mint ezer templomot gyújtott fel a Boko Haram Nigériában

2019.01.24. 12:03

Az elmúlt tíz évben a Boko Haram nigériai szélsőséges iszlamista terrorszervezet ezernél is több keresztény templomot és egyéb intézményt pusztított el. Az újjáépítések lassan haladnak, miközben újabb muszlim-keresztény konfliktusok tizedelik a hívőket, akiket már a kormány sem képes megvédeni.

A közép-afrikai országban a muzulmánok vannak minimális többségben, a keresztények a lakosság 47 százalékát teszik ki. Helyileg leginkább a déli országrészben tömörülnek, ugyanis északon, ahol például a Boko Haram is a legaktívabb, sok helyen másodlagos, alárendelt állampolgárként kezelik őket. A kikeresztelkedett muszlimokra ezen felül még üldöztetés is vár saját családjaik részéről. 

Világszerte 245 millió keresztényt üldöznek a hitéért, Nigéria pedig a 12. azon országok rangsorában, ahol a legrosszabb a helyzet.  

Az egyik legtöbbet szenvedett keresztény közösség a Felebarátok Egyháza (FE) volt ebben a tíz évben, összesen 1125 templomukat és más intézményüket semmisítették meg a terroristák. Maga az FE már '60-as évektől kezdve folytat missziót az országban, összesen 50 bölcsődét és 17 általános iskolát tartanak fenn, a tagok pedig száma 160 ezer körül mozog. Helyileg leginkább az északkeleti területeken tevékenykednek, pont ott, ahol a Boko Haramot is létrehozták, és ahol a legerősebbek.

Az újjáépítések azonban nem olyan ütemben haladnak, ahogyan az előzetesen el lett tervezve. A nigériai kormány csak mérsékelten segíti a Felebarátok Egyházát, korántsem a beígért ütemben. Kedden tartották ugyanis Nigéria Adamawa államában a Lelkészek Éves Konferenciáját, ahol az egyik tiszteletes fel is szólalt a probléma miatt.

Forrás: AFP/Aminu Abubakar

Mint mondta, nem tudja, meddig kell még várniuk a támogatásra, a kitalált ígéretekből pedig már elegük van. A porig rombolt központi székhelyüket ugyan már újjáépítették, de számos más projekt még befejezésre vár, sokat viszont még el sem kezdtek. A keresztény közösség úgy érzi, hogy őket kihagyják az északkeleti országrész helyreállításából. Mindezt ráadásul egy olyan bűnért, amit nem ők követtek el, ugyanis ha a nigériai biztonsági erők nem lettek volna ennyire gyengék, a Boko Haram sem tudott volna átrohanni rajtuk. 

A terrorszervezet 2015-ben lépett szövetségre az Iszlám Állammal, a hírekbe pedig leginkább brutális kivégzéseik, falvak eltörlése és fiatal lányok megerőszakolása és elrablása miatt kerültek be. Emiatt természetesen továbbra is komoly veszélyt jelentenek a keresztényekre, de dr. Benjamin Argak Kwashi helyi püspök szerint egy másik mohamedán népcsoport, a fulbék vagy más néven fulánik pásztoraiból verbuvált milíciák jelentik manapság a nagyobb fenyegetést.  

A keresztény földművesek és muzulmán állattartók közti konfliktusok, amelyek a területekért és más erőforrásokért csapnak fel, már több száz hívő életébe kerültek.

A helyzet pedig már odáig fajult, hogy a Boko Haram, a muszlim pásztorok és más csoportok fenyegetése miatt 2018 áprilisában a Nigériai Keresztény Szövetség arra szólította fel a hívőket, hogy szálljanak szembe a támadásokkal és védjék magukat, ugyanis a kormány erre már képtelen.

KAPCSOLÓDÓ