Kína határozottan cáfolja Soros György kijelentését

2019.01.25. 14:24

A bevándorláspárti Soros György a davosi Világgazdasági Fórumon azt állította: "halálos" veszélyt jelentenek a szólásszabadságra azok a kínai erőfeszítések, hogy a digitális technológia segítségével ellenőrizzék a társadalmat a világban. Pekingben alaptalannak minősítették a spekuláns szavait, a kínai külügyi szóvivő szerint a kijelentése még arra sem érdemes, hogy Kína visszautasítsa azt.

A külföldi befolyásolás eszközeivel is élő milliárdos azon a vacsorán beszélt, amelyet állami vezetők és üzletemberek számára szerveztek.

Forrás: TŰZFALCSOPORT

Soros György ezen arra figyelmeztetett, hogy Kínában társadalmi pontrendszert alakítottak ki, amely a pénzügyi megbízhatóság és a közösségi médiában mutatott magatartás alapján osztályozza az állampolgárokat.

Soros szerint ezzel Hszi Csin-ping kínai államfő a nyílt társadalom elképzelésében bízó emberek legnagyobb ellenségévé válik.

A milliárdos véleménye alapján a társadalmi pontrendszer még nem teljesen működőképes. Annyi azonban világos, hogy a rendszer az egyén sorsát aláveti az egypártrendszer érdekeinek.

Hozzátette, hogy Kína nem az egyetlen tekintélyelvű rendszer a világban, de kétségtelenül az egyik leggazdagabb, legerősebb és legfejlettebb a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia terén.

Peking szerint Soros György szavai értelmetlenek, az üzletember összetéveszti a jót a rosszal, kijelentése még arra sem érdemes, hogy Kína visszautasítsa - mondta Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő.

A szóvivő hangoztatta, Pekingben remélik, hogy az érintett felek az Egyesült Államokban képesek lesznek korrigálni Soros magatartását, hosszú távú és objektív, ésszerű látásmódot sajátítanak el a Kínában végbemenő változásokkal összefüggésben.