Nagyon lassan haladnak a kútba zuhant kisfiú mentésével

kútba zuhant kisfiú, Spanyolország, Andalúzia, kút
Totalán, 2019. január 22. A spanyol polgári védelem által közreadott képen mentőalakulatok tagjai dolgoznak munkagépekkel 2019. január 22-én a dél-spanyolországi Totalán közelében, ahol egy kétéves spanyol kisfiú, Julen Rosello egy illegálisan fúrt, jelzés nélküli, legalább 110 méter mély kútba zuhant egy hegyvidéki farmon január 13-án. A mérnökök egy másfél méter átmérőjű, 60 méter mély lyukat fúrnak a kemény talajba párhuzamosan a kúttal, ezután pedig vízszintesen próbálnak átfúrni a kútba, hogy kimentsék a gyermeket. MTI/EPA/Spanyol polgári védelem
Vágólapra másolva!
A kétéves Julen tizenkét nappal ezelőtt tűnt el egy szűk, mindössze 25 centiméter átmérőjű kútnyílásban, amikor a szüleivel játszott. A mentésére érkező bányászcsapat nem reménykedik, hogy az ígértek szerint akár egy napon belül ki tudnák menteni a gyereket, ugyanis a kutat körülvevő gránitréteg miatt csak nagyon lassan haladnak a fúrással.
Vágólapra másolva!

A nyolctagú, speciálisan képzett bányászcsapat

12 óra alatt mindössze másfél métert haladt a járat kivájásával,

a mikrorobbantások sem segítenek nekik előrébb jutni. Kétfős turnusokban dolgoznak a mélyben légzőkészüléket viselve, és nagyjából negyven percenként váltják egymást. A munkát nehezíti, hogy sziklás területről van szó, ahol ráadásul attól is kell tartani, hogy beomolhat a kút járata, amelybe a gyerek beleesett.

A mérnökök egy másfél méter átmérőjű, 60 méter mély lyukat fúrnak a kemény talajba párhuzamosan a kúttal, ezután pedig vízszintesen próbálnak átfúrni a kútba, hogy kimentsék a gyereket Forrás: MTI/EPA/Spanyol Polgári Védelem

A most véglegesnek tűnő megoldás az lett, hogy munkagéppel egy 1,20 méter átmérőjű járatot fúrtak a kútnyílással párhuzamosan, attól négy-öt méterre. A járatot kibélelték, hogy biztonságos legyen, és ne omoljon be, majd egy

speciális fémvázas kapszulában leeresztették a szakképzett bányamentőket,

akik kézi erővel kezdték meg összenyitni vízszintesen a két egymás mellett haladó járatot.

Totalán településen csütörtök este virrasztást tartottak a kisfiúért, több mint kétszáz ember gyűlt össze, ott voltak a gyerek hozzátartozói is. Mind bíznak abban, hogy a kisfiú élve kerülhet elő a föld mélyéről.
A spanyol csendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy a kutat illegálisan fúrták-e, ugyanis a helyi önkormányzat állítja: nem adott arra engedélyt.

A fúrást végző cég vezetője viszont úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy szabályos megrendelés alapján dolgoztak, a munka végeztével pedig az előírásoknak megfelelően lezárták a kútnyílást.