Átszakadt egy gát Brazíliában, több mint kétszáz ember eltűnt - videó

Brazília, gátszakadás, iszap
Brumadinho, 2019. január 25. A brazíliai Minas Gerais állam tűzoltósága által közreadott kép egy iszappal elöntött földterületről Brumadinho településen 2019. január 25-én, miután a Vale SA vállalat vasércbányájánál átszakadt egy zagytározó gát. Az iszapözönben legalább kétszáz ember eltűnt. Az Ibama nevű brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó 1 millió köbméter iszapot tárolt. MTI/EPA/Minas Gerais állam tűzoltósága/Minas Gerais állam tűzoltósága
Vágólapra másolva!
Legalább kétszáz ember tűnt el Brazília Minas Gerais államában, miután egy vasércbányánál átszakadt egy zagytározó gát - közölték tűzoltók pénteken.
Vágólapra másolva!

A délkelet-brazíliai állam fővárosának, Belo Horizonténak a tűzoltósága emellett közölte:

több tucat ember rekedt azokon a területeken, amelyeket elöntött az iszap a gátszakadás következtében.

A brazíliai Minas Gerais állam tűzoltósága által közreadott kép egy iszappal elöntött földterületről Brumadinho településen 2019. január 25-én, miután a Vale SA vállalat vasércbányájánál átszakadt egy zagytározó gát Forrás: MTI/EPA/Minas Gerais állam tűzoltósága/Minas Gerais Állam Tűzoltósága

A vasércbányát működtető Vale SA brazíliai vállalat közlése szerint több alkalmazottja is az iszap útjában lévő épületekben volt a katasztrófa idején.

A gátszakadásról szóló korábbi jelentések nem számoltak be áldozatokról vagy eltűntekről, csak arról, hogy sokakat ki kellett menekíteni az iszapözön útjából.

Az Ibama nevű brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó 1 millió köbméter iszapot tárolt.

A katasztrófa következményeiről készített, a világhálóra feltöltött felvételeken az látható, hogy gyakorlatilag egy iszapfolyó alakult ki a zagytározóból kitóduló salakanyag nyomában.

Az iszaplavina emellett számos házat összedöntött, és elöntötte a bánya környékén elterülő termőföldeket.

Mina Gerais állam mentőszolgálatai nagy erőkkel keresik a katasztrófa áldozatait, mentőhelikopterekkel emelik ki a sár borította embereket.

A zagytározótól mintegy 10 kilométerre fekvő Brumadinho város polgári védelmének képviselője közölte:

megkezdték a folyóhoz közel élő lakosok evakuálását, de a iszap még nem ért el odáig.

Jair Bolsonaro brazil elnöke három kabinetminisztert küldött a katasztrófa helyszínére, hogy felmérjék a károkat - közölte az elnök szóvivője, hozzátéve: Bolsonaro szombaton látogat a térségbe.

Iszappal és hordalékkal elöntött földterület a brazíliai Minas Gerais állambeli Brumadinho településen Forrás: MTI/EPA/Paulo Fonseca

2015-ben 19 ember halt meg egy hasonló katasztrófában

Nem ez az első gátszakadás a térségben: 2015-ben 19 ember halt meg, amikor a Rio de Janeirótól nagyjából 300 kilométerre északra lévő Mariana város közelében átszakadt a Vale SA, a BHP Billiton és Samarco Mineracao bányászati cégek által közösen birtokolt zagytározó fala. A térségben lévő Doce folyó több száz kilométeres szakaszon beszennyeződött, és az iszapáradat egészen az Atlanti-óceánig jutott.

A katasztrófa megtizedelte a környező élővilágot, és hatalmas pusztítást végzett a közeli trópusi erdőkben. Az iszapár miatt több százan váltak földönfutóvá, és 280 ezren maradtak víz nélkül. Ez volt Brazília történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófája,

ugyanis a külszíni fejtés melléktermékeként keletkezett üledék és víz megtartására szolgáló zagytározó 50 millió köbméteres térfogatú volt.

A Samarco működése azóta is fel van függesztve a jelenleg is folyamatban lévő jogi viták miatt, annak ellenére, hogy a bányászati cégek tavaly polgári peres eljárásban több mint 5 milliárd dollár kártérítésben egyeztek meg a károsultakkal.