Robbantások, szexuális erőszak - elborítja a migránsbűnözés Svédországot

2019.01.28. 09:26

Csak az elmúlt hetekben négy robbantás volt svédországi városokban, ahol az átlaghoz képest lényegesen több illegális bevándorló él. A skandináv országban egyre több a bűncselekmény, azon belül – a robbantások mellett – különösen a szexuális erőszakok száma nőtt. A frissen hivatalba lépett régi-új bevándorláspárti kormány szinte biztosan nem változtat majd az eddigi politikáján, így pedig a legfőbb problémák nem oldódnak meg.

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek Svédországban, két héten belül négy robbantás is volt az országban. Stockholmban és Göteborgban egy pizzériát robbantottak fel. Varnamo és Landskrona településen pedig egy-egy házat ért támadás. Az utóbbi településen rövid időn belül ez már a harmadik robbantás volt. A skandináv országban a legutóbbi adatok szerint 2018-ban tovább nőtt az elkövetett bűncselekmények száma. 

Szinte mindennaposak a súlyos bűncselekmények SvédországbanForrás: AFP/Johan Nilsson

Nagy veszély az iszlamista terror

Az országban jelentős változásra nem lehet számítani a következő években sem, mivel hosszas politikai taktikázás után Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnök a helyén maradt. A régi-új kormány nem kíván radikálisan szakítani a megengedő migrációs politikáján, sőt, továbbra is nagyon fontosnak tartják a bevándorlók családegyesítésének a felgyorsítását. A koalíció egymástól amúgy távol álló pártjai részben azzal a céllal fogtak össze, hogy megakadályozzák, hogy a bevándorlásellenes Svéd Demokratáknak beleszólása legyen az ország vezetésébe.

A mostani koalíciós megállapodásban egy szó sincsen aról, hogyan kíván az iszlám szélsőségesség ellen fellépni a baloldali kormány. Mindez pedig ezért meglehetősen furcsa, mert a svéd biztonsági szolgálat még január 15-én azt közölte: az erőszakot előmozdító iszlám szélsőségesség jelenti a legnagyobb biztonsági veszélyt Svédországra. Egy ötpontos skálán a terrorfenyegetettség szintje jelenleg a hármason áll, ami azt mutatja, hogy jelenleg is nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy terrorcselekmény történik az országban.

Stefan Lofven bevándorláspárti miniszterelnök a helyén maradt, így a migránsok további beáramlására lehet számítaniForrás: AFP/Adam Ihse/Henrik Brunnsgard

Egyre több a bűncselekmény

A svéd kormány bevándorlást támogató politikájában így nem várható változás, annak ellenére, hogy a bűnügyi statisztikák tovább romlottak. 1975 óta a szexuális bűncselekmények száma 1666 százalékkal emelkedett. A svéd statisztikai hivatal korábban azt is vizsgálta, milyen arányban vesznek részt külföldiek a bűncselekményben, azonban az adatok vizsgálatát 2005-ben befejezték, mert akkor már 2,5-szerese volt a bűncselekményre való hajlam a migránsok esetében, mint a svédekében.

A skandináv államban tavaly mintegy 1,54 millió bűncselekmény történt, és ez 2 százalékos növekedés 2017-hez képest.  A nőkkel szembeni támadások aránya 3 százalékkal nőtt 2017-hez képest, míg a gyerekekkel szembeni támadások száma 1 százalékkal emelkedett.A bejelentett nemi erőszakok száma 8 százalékkal nőtt 2018-ban, míg a gyerekek esetében ez a szám 13 százalékkal emelkedett. A felnőtt nők esetében 6 százalékos emelkedést, míg a felnőtt férfiak körében 7 százalékos csökkenést regisztráltak. Csökkent ugyanakkor a lopások és a betörések száma.

Az autógyújtogatások sem ritkák SvédországbanForrás: AFP/Adam Ihse

Megugró támadások

A migrációs válság kitörése óta ugrásszerűen megnőtt a kézigránátos támadások száma a svéd nagyvárosokban. A szakértők szerint összefüggés van a Közel-Keletről érkezett migránsok és a támadások között. Nyugat-Európában a migrációs válság kezdete óta radikálisan megnőttek a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények, sőt, a terrortámadások száma is megugrott. Mint arról korábban beszámoltunk, brutálisan megvertek egy svéd nőt Dél-Svédországban azért, hogy hat kiskutyakölyköt lopjanak el tőle. Az idegen nyelven beszélő támadók a nő nyakát is majdnem kitörték.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK