Robbantások, szexuális erőszak - elborítja a migránsbűnözés Svédországot

crime Horizontal
Policemen search the scene after five people were hurt in a shooting in the centre of the southern Swedish city of Malmo on June 18, 2018. A police spokesman told AFP that the possibility of a terrorist link to the attack had been discounted. Witness were quoted as saying that at least one attacker was armed with an automatic weapon. The police refused to comment on the identity of the possible attacker or attackers. / AFP PHOTO / TT News Agency / Johan NILSSON / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
Csak az elmúlt hetekben négy robbantás volt svédországi városokban, ahol az átlaghoz képest lényegesen több illegális bevándorló él. A skandináv országban egyre több a bűncselekmény, azon belül – a robbantások mellett – különösen a szexuális erőszakok száma nőtt. A frissen hivatalba lépett régi-új bevándorláspárti kormány szinte biztosan nem változtat majd az eddigi politikáján, így pedig a legfőbb problémák nem oldódnak meg.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek Svédországban, két héten belül négy robbantás is volt az országban.

Stockholmban és Göteborgban egy pizzériát robbantottak fel.

Varnamo és Landskrona településen pedig egy-egy házat ért támadás. Az utóbbi településen rövid időn belül ez már a harmadik robbantás volt. A skandináv országban a legutóbbi adatok szerint 2018-ban tovább nőtt az elkövetett bűncselekmények száma.

Szinte mindennaposak a súlyos bűncselekmények Svédországban Forrás: AFP/Johan Nilsson

Nagy veszély az iszlamista terror

Az országban jelentős változásra nem lehet számítani a következő években sem, mivel hosszas politikai taktikázás után Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnök a helyén maradt. A régi-új kormány nem kíván radikálisan szakítani a megengedő migrációs politikáján, sőt, továbbra is nagyon fontosnak tartják a bevándorlók családegyesítésének a felgyorsítását. A koalíció egymástól amúgy távol álló pártjai részben azzal a céllal fogtak össze, hogy megakadályozzák, hogy a bevándorlásellenes Svéd Demokratáknak beleszólása legyen az ország vezetésébe.

A mostani koalíciós megállapodásban egy szó sincsen aról, hogyan kíván az iszlám szélsőségesség ellen fellépni a baloldali kormány. Mindez pedig ezért meglehetősen furcsa, mert a svéd biztonsági szolgálat még január 15-én azt közölte:

az erőszakot előmozdító iszlám szélsőségesség jelenti a legnagyobb biztonsági veszélyt Svédországra.

Egy ötpontos skálán a terrorfenyegetettség szintje jelenleg a hármason áll, ami azt mutatja, hogy jelenleg is nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy terrorcselekmény történik az országban.

Stefan Lofven bevándorláspárti miniszterelnök a helyén maradt, így a migránsok további beáramlására lehet számítani Forrás: AFP/Adam Ihse/Henrik Brunnsgard

Egyre több a bűncselekmény

A svéd kormány bevándorlást támogató politikájában így nem várható változás, annak ellenére, hogy a bűnügyi statisztikák tovább romlottak. 1975 óta a szexuális bűncselekmények száma 1666 százalékkal emelkedett. A svéd statisztikai hivatal korábban azt is vizsgálta, milyen arányban vesznek részt külföldiek a bűncselekményben, azonban az adatok vizsgálatát 2005-ben befejezték, mert akkor már

2,5-szerese volt a bűncselekményre való hajlam a migránsok esetében, mint a svédekében.

A skandináv államban tavaly mintegy 1,54 millió bűncselekmény történt, és ez 2 százalékos növekedés 2017-hez képest.

A nőkkel szembeni támadások aránya 3 százalékkal nőtt 2017-hez képest, míg a gyerekekkel szembeni támadások száma 1 százalékkal emelkedett.

A bejelentett nemi erőszakok száma 8 százalékkal nőtt 2018-ban, míg a gyerekek esetében ez a szám 13 százalékkal emelkedett.

A felnőtt nők esetében 6 százalékos emelkedést, míg a felnőtt férfiak körében 7 százalékos csökkenést regisztráltak. Csökkent ugyanakkor a lopások és a betörések száma.

Az autógyújtogatások sem ritkák Svédországban Forrás: AFP/Adam Ihse

Megugró támadások

A migrációs válság kitörése óta ugrásszerűen megnőtt a kézigránátos támadások száma a svéd nagyvárosokban. A szakértők szerint összefüggés van a Közel-Keletről érkezett migránsok és a támadások között. Nyugat-Európában

a migrációs válság kezdete óta radikálisan megnőttek a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények,

sőt, a terrortámadások száma is megugrott. Mint arról korábban beszámoltunk, brutálisan megvertek egy svéd nőt Dél-Svédországban azért, hogy hat kiskutyakölyköt lopjanak el tőle. Az idegen nyelven beszélő támadók a nő nyakát is majdnem kitörték.