Már száznál is több halálos áldozata van a mexikói vezetékrobbanásnak

2019.01.25. 18:13

Százkilencre nőtt a kelet-mexikói Hidalgo állam Tlahuelilpan nevű városában a múlt héten, egy megcsapolt üzemanyag-vezetéknél bekövetkezett robbanás halálos áldozatainak száma - közölte pénteken Jorge Alcocer mexikói egészségügyi miniszter.

Alcocer kedden 93 halálos áldozatról számolt be. A mexikói egészségügyi tárca vezetője pénteken elmondta továbbá, hogy 40 embert továbbra is kórházban ápolnak. 

Elszenesedett holttesteket készülnek elszállítani helyszínelők a Mexikóban felrobbant üzemanyag-vezetéktőlForrás: MTI/EPA/EFE/Jorge Dan López

A Tuxpan és Tula városok között futó vezeték múlt péntek este robbant be, néhány órával az után, hogy Tlahuelilpan külterületén tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta, és a helybéliek kannákkal és vödrökkel próbálták felfogni a sugárban szanaszét fröcskölő üzemanyagot. A robbanás következtében hatalmas tűz ütött ki, és sok holttest szénné égett, ami lehetetlenné tette az azonosításukat.

A vezetéket üzemeltető állami olajvállalat, a Pemex azóta elismerte, hogy nem zárta el a vezeték szelepét azonnal, mihelyt észlelte a szivárgást, mert eleinte azt hitte, hogy az nem jelentős. A szerencsétlenség épp három héttel az után következett be, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kampányt hirdetett a bandák ellen, amelyek megcsapolják az üzemanyag-vezetékeket, évente mintegy 3 milliárd dollár veszteséget okozva az államnak.

Hivatalos források szerint az üzemanyag-vezetékek megcsapolása csak 2018-ban 65 milliárd mexikói peso (955,5 milliárd forint) veszteséget okoztak az államnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK