Nem tartja államcsínynek tettét az önmagát elnöknek nyilvánító venezuelai politikus

Horizontal COMBO PHOTO POLITICAL CRISIS HEADSHOT (COMBO) This combination of pictures created on January 24, 2019 shows (L) Venezuela's National Assembly head Juan Guaido waving to the crowd during a mass opposition rally against leader Nicolas Maduro in
Juan Guaidó és Nicolás Maduro - mindketten magukat tartják legitim államfőnek
Vágólapra másolva!
Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke egy interjúban kijelentette, hogy megfontolja az amnesztiát az ellenfelei számára, ha segítenek helyreállítani a demokráciát. Eközben az Egyesült Államok helyi idő szerint csütörtökön este hazarendelte Venezuelában akkreditált diplomatáinak nagy részét.
Vágólapra másolva!

A parlamenti elnök szerdán ideiglenes államfőnek nyilvánította magát, és ezen az alapon nyilatkozott az Univision televíziónak helyi idő szerint még csütörtökön. Ez volt az első nyilvános kommentárja az eseményekről ideiglenes elnökként egy Twitter-bejegyzésen kívül. E tisztsége elismerése megosztotta Latin-Amerikát és a világot.

Nem tartja államcsínynek

Mint mondta, a közkegyelem mindenki számára nyitott lehetőség, aki segít helyreállítani az alkotmányos rendet a dél-amerikai országban, és ez vonatkozik Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökre és a szövetségeseire is. Közölte, hogy minden társadalmi szektor segítségét örömmel fogadja, beleértve a katonaságot is, hogy megoldhassák a válságot. Azt a vádat visszautasította, hogy államcsínyt hajtott végre a hatalom átvételének bejelentésével.

Juan Guaidó és Nicolás Maduro – mindketten magukat tartják legitim államfőnek Forrás: AFP/Yuri Cortez

Távoznak a diplomaták

Az Egyesült Államok helyi idő szerint csütörtökön este hazarendelte Venezuelába akkreditált diplomatáinak nagy részét. A külügyminisztérium bejelentése alapján azoknak a diplomatáknak kell hazatérniük, akiknek munkája „nem alapvető fontosságú”. Az indoklás szerint a diplomatáknak biztonsági okok miatt kell hazatérniük. A közlemény nem tesz említést arról, hogy Nicolás Maduro elnök szerdán megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal, és egyúttal kiutasította az amerikai külképviseletek munkatársait, 72 órát adva nekik a távozásra.

Az amerikai külügyminisztérium honlapján megjelentetett „biztonsági riadó” szerint a Trump-kormányzat arra inti a Venezuelában élő vagy ott turistáskodó amerikaiakat, hogy „komolyan vegyék fontolóra” távozásukat a dél-amerikai országból. „Az Egyesült Államok kormányzata csupán korlátozott mértékben tud segítséget nyújtani a Venezuelában lévő amerikai állampolgároknak” – olvasható a tárca felhívásában. A minisztériumi közlemény nem tesz említést arról, hogy hány diplomatája marad Venezuelában.

Elismerték Juan Guaidót

Az amerikai kormányzat szerdán elismerte a venéz házelnököt, Juan Guaidót az ország ideiglenes államfőjének, és egyúttal törvénytelennek minősítette Nicolás Maduro kormányát. Az amerikai diplomaták kiutasítására pedig Mike Pompeo külügyminiszter még szerdán azzal reagált, hogy a Maduro-kormánynak már nincs meg a legitimitása e döntéshez.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pedig csütörtökön – konkrét lépések említése nélkül – azt közölte: Washington azon dolgozik, hogy megfossza a Maduro-kormányt a pénzügyi forrásaitól, mert ezek szerinte az ideiglenes államfőként elismert Guaido felállítandó átmeneti kormányát illetik majd.