Bíróság elé állították a svéd férfit, mert lustának nevezte a migránsokat

2019.01.26. 18:04

Egy szélsőbalos csoport a nemzetközi baloldal legszebb hagyományait ápolva jelentget fel bárkit a svéd hatóságoknál, aki szerintük „gyűlölet-bűncselekményt" követ el. Egy svéd férfi arról írt a Facebook-oldalán, hogy szerinte a szomáliai migránsok lusták. A szabad véleménynyilvánításáért azonban a bíróság előtt kellett felelnie a tolerancia hazájának hazudott skandináv államban.

A 70-es éveiben járó férfi Uddevalla település városi bírósága elé lett idézve egy Facebook-hozzászólás miatt, amelyben a szomáliai migránsokat „lustának" nevezte.

A férfi az után került a hatóságok látókörébe, hogy egy balos csoport, az úgynevezett Näthatsgranskaren (magyarul: hálózatfigyelők) feljelentette őt– írja a 888.hu a Nyheter Idag című svéd lap információira hivatkozva.

A férfi a svéd SVT „közszolgálati" (valójában elfogultan baloldali) média Facebook-oldalán írt hozzászólást egy cikk alá, amely azt taglalta, hogy a svédországi szomáliaiak mintegy 20 százaléka nem dolgozik. A férfi véleménye szerint ez hazugság, ugyanis szerinte egyetlen szomáliai sem dolgozik, mivel lusták.A férfi még tavaly kommentelt, ám a rendőrség csak most értesült róla, „hála" a feljelentőhálózatnak. A csoport eddig több száz embert jelentett fel és küldött bíróság elé.

A bíró kérdésére a vádlott nem tudta felidézni, hogy pontosan mit írt, és hogy mi volt az alaphír, ám azt elmondta, hogy azon sem lepődött volna meg, ha ennél keményebb hangnemet használt volna.

A vádlott közölte, hogy többször is írt a muszlimokról hozzászólásokat, ám a családja egyik fele muszlim, és ők is mondogatják néha, hogy ez így nem mehet tovább.

A férfi valószínűleg pénzbüntetésre számíthat, amelynek összege olyan 300-400 ezer forintnak megfelelő svéd korona lehet.