Soros embere lesz az európai szocialisták csúcsjelöltje

diplomacy Horizontal
Frans Timmermans, First Vice-President of the European Commission and European Commissioner for the portfolio of Better Regulation, Inter-Institutional Relations, Rule of Law and Charter of Fundamental Rights gives a joint press conference with German Vice Chancellor and Foreign Minister (not in picture) on March 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / dpa / Bernd von Jutrczenka / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Mint ismeretes a májusi európai parlamenti választást követően Jean-Claude Juncker távozik az Európai Bizottság elnöki székéből. Azonban első számú helyettese Frans Timmermans bejelentkezett a helyére. Timmermans egy, a hazájában rendkívül meggyengült párt, a holland Munkapárt képviseletében van jelen az európai politikában, mégis ő lesz a szocialisták csúcsjelöltje. Írja a Magyar Idők. Timmermansról elmondja a cikk, hogy egy beszélgetés során barátjának nevezte Soros Györgyöt, de többször kifejtette, hogy nagyra tartja az amerikai spekulánst, és meg is védte nyilatkozataiban.
Vágólapra másolva!

Timmermans hazai pártja, a holland Munkapárt az egyik legnagyobb vesztese az európai baloldal térvesztésének, a 2017-es választáson pártja alig öt százalékot ért el. Mégis Timmermans lett az EU csúcsjelöltje.

Frans Timmermans Forrás: AFP/Bernd Von Jutrczenka

Timmermansról érdemes megjegyezni, hogy ő volt 2012-2014 között Hollandia külügyminisztere, akinek a kinevezettje volt a korábbi budapesti holland nagykövet, aki 2017-ben botrányos kijelentésével hívta fel magára a közvélemény figyelmét.

Gajus Scheltema a 168 Órának adott képviselet-vezetői búcsúinterjújában egyebek mellett azt mondta, a szélsőséges iszlamisták „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány". Ettől külügyminisztere, Bert Koenders kénytelen volt elhatárolódni.

Timmermanshoz tartoznak a jogállamisággal és demokráciával kapcsolatos ügyek, így hozzá kerültek a hazánkkal és Lengyelországgal kapcsolatos bírálatok is.

A Magyar Idők értesülései szerint egy ismert magyar illetékest azzal üdvözölt a megismerkedésükkor, hogy

van már egy magyar barátja – mégpedig Soros György.

Ahogy arról már korábban az Origo is beszámolt, Timmermans volt az egyik olyan EU-s vezető, akivel a legtöbbször találkozott a spekuláns az elmúlt években, és számos alkalommal kifejtette, hogy nagyra tartja, és többször meg is védte az amerikai spekulánst.

- mondta el korábban Sorosról.

Szaros a kapcsolat Jean-Claude Junckerrel Forrás: EPA/Patrick Seeger

A Die Zeit német hetilapnak adott 2017-es interjúban pedig Timmermans egyetértett a kérdező riporterrel: ő is antiszemita felhangúnak értette, és „felháborította", amikor Orbán Viktor kormányfő „amerikai pénzügyi spekulánsként" utalt Sorosra.

Timmermansról Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta a véleményét a Kossuth Rádiónak adott tegnapi interjújában, amikor kifejtette:

A kormányfő szerint Soros most már nyíltan el akarja foglalni az európai intézményeket.