Lassan halad a mentés a brazíliai gátszakadásnál

Brazília, gátszakadás, iszap
Brumadinho, 2019. január 25. A brazíliai Minas Gerais állam tűzoltósága által közreadott kép egy iszappal elöntött földterületről Brumadinho településen 2019. január 25-én, miután a Vale SA vállalat vasércbányájánál átszakadt egy zagytározó gát. Az iszapözönben legalább kétszáz ember eltűnt. Az Ibama nevű brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó 1 millió köbméter iszapot tárolt. MTI/EPA/Minas Gerais állam tűzoltósága/Minas Gerais állam tűzoltósága
Vágólapra másolva!
Lassan halad a mentés a pénteki brazíliai gátszakadás helyszínén. A katasztrófának eddig kilenc halálos áldozata van, de mintegy 300 embert eltűntként tartanak számon - közölte a tűzoltók szóvivője.
Vágólapra másolva!

A Vale SA bányavállalat egy zagytározójának gátja omlott le. Az iszappal elöntött területen 427 dolgozó volt. Mintegy százan előkerültek, de tucatnyian megsérültek közülük.

Az állam kormányzójának véleménye szerint "minimálisak az esélyek" arra, hogy túlélőket találjanak. Az áldozatok száma az eltűntekénél is nagyobb lehet, mert az iszapáradatban nemcsak a bánya alkalmazottai, hanem helyi lakosok is megfulladhattak.

A brazíliai Minas Gerais állam tűzoltósága által közreadott kép az iszappal elöntött földterületről Brumadinho településen Forrás: MTI/EPA/Minas Gerais állam tűzoltósága/Minas Gerais Állam Tűzoltósága

A mentésen százan dolgoznak, és kétszáz segítőt várnak még a helyszínre.

Az Ibama nevű brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó egymillió köbméter iszapot tárolt. A vállalat szerint a tározót már három éve nem használták, és folyamatban volt a felszámolása. A Vale SA a világ legnagyobb vasérckitermelője és vasexportőre.