Macron rendőrei kilőtték a sárgamellényesek egyik vezetőjének a szemét - videó

2019.01.26. 21:08

Tizenegyedik alkalommal is az utcákra vonultak az általános társadalmi elégedetlenséget két hónapja megtestesítő sárgamellényesek Párizsban és a nagyobb francia városokban. A lázadók ezúttal is a megszorításokra építő, dilettáns gazdaságpolitikát folytató, bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron távozását követelték. Macron rendőrei durván felléptek a tüntetőkkel szemben, könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták a tömeget, Párizsban a sárgamellényesek egyik vezetőjének, Jerome Rodriguez-nek kilőtték a szemét. Lassan kijelenthetjük, hogy szemkilövés és a rendőri erőszak válik a macroni „liberalizmus" igazi arcává.

Ismét rengetegen tiltakoztak egész Franciaországban Macron rezsimje ellen. A tüntetések Párizst leszámítva viszonylag békés jellegűek voltak.

Rendőri erőszak Párizsban, 2019. január 26.Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A sárgamellényesek táborán belül élesebbé váltak az ellentétek a radikálisabb és a mérsékeltebb csoportok között. Állampolgári Kezdeményezés Tömörülése (RIC) néven a májusi európai parlamenti választásokon induló önálló sárgamellényes lista is ellenérzéseket szült a fővárosban, az utcai tiltakozást támogatók egy részének a körében.

Pedig a RIC nevű civil kezdeményezés már a harmadik politikai erőnek számít Franciaországban, annak ellenére, hogy csak most alakultak, 13%-on állnak.

Mindezek következtében Párizsban négy különböző felvonulást hirdettek meg a sárgamellényesek, de ezúttal valamennyit bejelentették a rendőrségen és biztosították is.

A fővárosi tüntetők.Forrás: Sputnik/Julien Mattia

A legfőbb menet a forgalomtól elzárt Champs-Élysées sugárúton vonult a belváros irányába.

Délután 4 órára valamennyi sárgamellényes felvonulás a Bastille térre érkezett Párizsban, ahol szinte menetrendszerűen törtek ki a verekedések a rendőrök és egyes tiltakozók között.

A rendőrök könnygázzal és vízágyúval oszlatták az embereket és gumilövedékeket is bevetettek, miközben a sárgamellényesek közé keveredő bűnözők és szélsőbaloldali provokátorok felgyújtották az alkalmai barikádjaikat.

A mai tüntetés legfelkavaróbb eseménye az volt, amikor a sárgamellényesek egyik békésen tiltakozó vezetőjének, Jerome Rodriguez-nek kilőtték az egyik szemét a rendőrök.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki egész Franciaországban.

Az erről szóló videofelvételek és fényképek futófűzként terjedtek a közösségi médiában, majd pedig a világsajtóban is.

Jerome Rodrigues, Párizs, 2019. január 26.Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

A hatóságok szerint a fővárosban délután 42 sárgamellényest vitték be a rendőrök.

A tiltakozókat nem győzte meg a kormány által tíz nappal ezelőtt helyi szinteken megszervezett úgynevezett nemzeti (ál)vita, amelynek keretében mintegy 2 ezer helyen - elsősorban a polgármesteri hivatalokban - vitázhatnak az állampolgárok az életszínvonalról, az adópolitikától, a demokrácia minőségéről és a környezetvédelmi kérdésekről.

Emmanuel Macron azt reméli, hogy ezzel a megoldással megmentheti a rezsimjét.

A radikálisabb utcai tüntetők és vezetőjük, Eric Drouet szerinta vita az időnyerésre játszó kormány elterelő hadművelete.

A álvitán ugyanakkor a franciákat leginkább aggasztó két kérdést, a migráció és az iszlamista terrorizmus, illetve ezek kapcsolatát kerülik.

A mai párizsi rendőrterror után viszont egyértelműen kijelenthető, hogy az álvitának semmi értelme sincs. 

Társadalmi vitát ugyanis nem lehet két szemkilövés között folytatni.

Több nagyvárosban, Nantes-ban, Bordeaux-ban, Marseille-ben és főleg Toulouse-ban hatalmas tömeg követelte az elnök lemondását.

Tüntetők Nantes városában, 2019. január 26.Forrás: AFP/Sebastien Salom Gomis

A Macronhoz közel álló, szélsőségesen liberális médiumok azt állították, hogy Toulouse városában csupán néhány fő vonult ki tüntetni az elnök rezsimje ellen.

A sárgamellényes tüntetések szervezői ezért közzétettek a tömegről egy videót, amiben jól látszik, hogy nem néhányan, hanem több tízezren vonultak utcára.