Megdöbbentő képeken a brazíliai gátszakadás

sárlavina gátszakadás, Brazília
Brumadinho, 2019. január 26. Iszappal elöntött földterület a brazíliai Brumadinho településen 2019. január 25-én, miután a Vale SA vállalat vasércbányájánál átszakadt egy zagytározó gát. A katasztrófának kilenc halálos áldozata van, mintegy 300 embert eltűntként tartanak számon. Az Ibama nevű brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó 1 millió köbméter iszapot tárolt. A Vale SA a világ legnagyobb vasérckitermelője és vasexportőre. MTI/EPA/EFE/Yuri Edmundo
Vágólapra másolva!
Mintegy 300 ember eltűnt, kilencen meghaltak és tucatnyian megsérültek, amikor átszakadt egy brazil zagytározó gát pénteken. Az életben maradt áldozatok mentése lassan halad.
Vágólapra másolva!

Úgy tudni, hogy a zagytározó körülbelül egymillió köbméter iszapot tárolt, a brumadinho városban található Feijao vasércbányánál.

A bányát üzemeltető Vale SA bányavállalat szerint a tározót már három éve nem használták, felszámolás alatt állt.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Yuri Edmundo

A gáton dolgozó munkásokat ebédidőben sodorta el a sárlavina.

A vörösiszap azonban nemcsak a gáton dolgozókat sodorta el, hanem a helyi lakosokat is.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Yuri Edmundo

Az állam kormányzója szerint "minimálisak az esélyek" arra, hogy túlélőket találjanak. A mentésen ma reggel százan dolgoztak, és kétszáz segítőt vártak még a helyszínre.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Yuri Edmundo

Nem ez volt az első ilyen katasztrófa

Három éve ugyanennél a cégnél egy kísértetiesen hasonló eset történt: akkor egy másik, jóval nagyobb gát szakadt át. Az iszap elárasztott egy falut, és megölt 19 embert, mielőtt a közeli folyóba ömlött az ár.