A venéz politikus amerikai jóváhagyással nevezte ki magát elnöknek

Venezuela January Caracas Bolivar Square 2019 Juan Guaido Venezuelan National Assembly's President Chacao district CARACAS, VENEZUELA - JANUARY 25: Venezuelan National Assembly's President Juan Guaido, who has appointed himself interim president, makes a
Juan Guaidó
Vágólapra másolva!
A venezuelai ellenzék vezetője, Juan Guaidó házelnök az után kiáltotta ki magát az ország ügyvivő elnökének, hogy telefonon beszélt Mike Pence amerikai alelnökkel, aki Washington támogatásáról biztosította őt - írta helyi idő szerint pénteken a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap.
Vágólapra másolva!

A lap forrásai szerint Pence a telefonbeszélgetés során ígéretet tett, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Guaidót, ha a venezuelai alkotmány egyik rendelkezésére hivatkozva átveszi az ország irányítását a hivatalban lévő Nicolás Maduro elnöktől.

Hetekig dolgoztak a titkos terven

A lap szerint a telefonhívás indította be az előző néhány hétben titokban kidolgozott titkos tervet, amelynek értelmében Washington és a szövetségesei elismerik az ország ügyvezető elnökének Guaidót. A WSJ úgy tudja, hogy korábban "tárgyalások folytak amerikai vezetők, tanácsadók, törvényhozók, valamint a venezuelai ellenék fő vezetői, közöttük Guaidó között". A cikk szerint néhány amerikai tisztségviselő attól tartott, hogy a terv bizonytalanságot eredményezhet és veszélybe sodorhatja a Caracasban dolgozó amerikai diplomatákat.

Az elsődleges kérdések között

A lap forrásai szerint Donald Trump amerikai elnök már a kormányzása kezdetén kijelentette, hogy elsődleges kérdésnek tekinti Venezuelát, valamint Iránt és Észak-Koreát. Az Egyesült Államokban Maduro választási győzelme után kezdtek el a terven dolgozni.

Juan Guaidó Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Lokman Ilhan

Az amerikai fél "december végén-január elején kezdett tárgyalni az ellenzékkel" - közölte a lappal az amerikai kormányzat egyik névtelenséget kérő munkatársa. Az ellenzéknek ekkor az volt a véleménye, hogy a nemzetközi közösség támogatására van ahhoz szükség, hogy befolyásolhassák a venezuelai politikai helyzetet, és ezt az amerikai vezetőkkel is közölték.

Republikánusok és demokraták is támogatták

A cikk szerint republikánus és demokrata párti képviselők egyaránt támogatták a tervet. Az év végi ünnepek idején Mike Pompeo amerikai külügyminiszter találkozott a Washingtonnal szövetséges államok képviselőivel, és megvitatta velük a venezuelai helyzetet. Január másodikán tárgyalt a brazil és a kolumbiai kollégájával, majd Iván Duque kolumbiai elnökkel találkozva is utalást tett Washington szándékaira. Pompeo január 10-én tárgyalt Guaidóval és "szoros együttműködést" ígért neki "a Venezuela demokratikus jövőjéhez vezető úton.

Január 15-én az amerikai kormányzat emberei intézkedéseket hoztak arról, hogy egyeztetik a tervet a szövetségesekkel és Guaidóval. Pompeo tárgyalt Chrystia Freeland kanadai külügyminiszterrel, majd ismét felhívta Juan Guaidót, hogy biztosítsa őt Washington támogatásáról.

Szorosan figyelik

A lap szerint az Egyesült Államokban szoros figyelemmel követik a venezuelai eseményeket. Amerikai tisztségviselők feltételezik, hogy a venezuelai hadsereg egy része az ellenzéket támogatja. Az amerikai kormányzat a venezuelai üzleti élet képviselőivel is kapcsolatba kíván lépni. Ezenkívül Washington arra is intézkedéseket hoz, hogy Guaidó legyen jogosult hozzáférni az amerikai bankokban őrzött venezuelai letétekhez.

Január 23-án Juan Guaidó, akinek házelnöki kinevezését két nappal korábban semmisnek nyilvánította a venezuelai legfelsőbb bíróság, önhatalmúlag kikiáltotta magát Venezuela ügyvezető elnökének. Guaidót már elismerték Mexikó kivételével a latin-amerikai államokat tömörítő limai csoport országai, Albánia, Georgia, az Egyesült Államok és az Amerikai Államok Szervezete. Több európai uniós tagállam biztosította támogatásáról a venezuelai parlamentet, és reményét fejezte ki, hogy mielőbb választásokat tartanak a válság rendezése érdekében. Nicolás Madurót Oroszország, Bolívia, Irán, Kuba, Nicaragua, Salvador és Törökország támogatta. Fehéroroszország és Kína szorgalmazta a vitás kérdések békés megoldását, és fellépett a külső beavatkozás ellen, António Guterres ENSZ-főtitkár pedig párbeszédet szorgalmazott a válság megoldására.