Macron rendőrei már több sárgamellényest megvakítottak

demonstration TOPSHOTS Horizontal
Jerome Rodrigues, one of the leaders of the yellow vest movement, lies on the street after getting wounded in the eye during clashes with riot police in Paris during an anti-government demonstration called by the Yellow Vests "Gilets Jaunes" movement on January 26, 2019. (Photo by Zakaria ABDELKAFI / AFP)
Vágólapra másolva!
Feljelentést tett az általános társadalmi elégedetlenséget Emmanuel Macron megszorításokra építő, dilettáns gazdaságpolitikát folytató rezsimjével szemben két hónapja megtestesítő franciaországi sárgamellényesek egyik vezetőjének, Jérome Rodrigues-nak az ügyvédje, miután ügyfelének a szombati párizsi tüntetésen kilőtték az egyik szemét. Philippe de Veulle közölte, hogy a rendkívül súlyos szemsérülést egy rendőrségi gumilövedék okozta, a hatóságok szerint azonban egy úgynevezett oszlató gránát szilánkja felelős. A rendőrség felügyeleti szerve eljárást indított az ügyben. Eddig 15 lázadó vakult meg vagy sérült meg súlyosan a szemén a rendőrök gumilövedékei miatt.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a sárgamellényesek egyik békésen tiltakozó vezetője, Jérome Rodrigues szombat délután élőben közvetítette a Facebook-on a párizsi Bastille térről a tüntetést, amikor

a rendőrök kilőtték az egyik szemét.

A közösségi oldalakra kiposztolt felvételen jól látszik, hogy a kilencedik percben rendőrök érnek a közelébe és lövedék repül vele szembe.

A férfi összeesik és a tüntetéseken önkéntes elsősegélynyújtók, úgynevezett street medics-ek veszik körbe.

- közölte az ügyvéd a BFM francia hírtelevízióban, visszautasítva a rendőrség hivatalos magyarázatát, miszerint az oszlatáshoz használt és Rodrigues közelében felrobbantott gránát egyik szilánkja okozta a szemsérülést.

- mondta a sértett, aki a kórházi ágyából nyilatkozott az LCI hírtelevíziónak.

A gumilövedék használatáról egész héten heves vita folyt a televíziókban, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak.

A sárgamellényesek közlése szerint

az utóbbi két hónapban 15 tüntető vakult meg az egyik szemére sérülés következtében.

A szombati tüntetéseken most először a rendőrök testre erősített kamerákkal rögzítették a fellépéseiket annak érdekében, hogy a gumilövedékek használata - Christophe Castaner belügyminiszter szavai szerint - „átlátható" legyen.

Rodrigues ügyvédje felhívta rá a figyelmet, hogy

A szemtanúk által megtalált gumilövedéket átadták a rendőrség felügyeleti szervének, amely eljárás indított annak kiderítésére, hogy milyen körülmények között sérült meg Rodrigues, akit a tűzoltók szállították kórházba.

Szombaton

tizenegyedik alkalommal tiltakoztak a sárgamellényesek Párizsban és a nagyobb francia városokban, követelve Emmanuel Macron elnök lemondását.

A rendőrség szerint mintegy 70 ezren vonultak utcára, a megmozdulások szervezőinek információi alapján ennel jóval többen voltak.

A számháborúra jó példa, hogy Macronhoz közel álló, szélsőségesen liberális médiumok azt állították: Toulouse városában csupán néhány fő vonult ki tüntetni az elnök rezsimje ellen.

A sárgamellényes tüntetések szervezői ezért közzétettek a tömegről egy videót, amiben jól látszik, hogy

nem néhányan, hanem több tízezren vonultak utcára.

Az elmúlt két hónapban a tiltakozók által felállított úttorlaszoknál történt balesetekben

tízen haltak meg és több mint kétezren megsérültek a tüntetéseken,

a rendőrök közül csaknem ezren sérültek meg.