Macron rendőrei már több sárgamellényest megvakítottak

2019.01.27. 14:49

Feljelentést tett az általános társadalmi elégedetlenséget Emmanuel Macron megszorításokra építő, dilettáns gazdaságpolitikát folytató rezsimjével szemben két hónapja megtestesítő franciaországi sárgamellényesek egyik vezetőjének, Jérome Rodrigues-nak az ügyvédje, miután ügyfelének a szombati párizsi tüntetésen kilőtték az egyik szemét. Philippe de Veulle közölte, hogy a rendkívül súlyos szemsérülést egy rendőrségi gumilövedék okozta, a hatóságok szerint azonban egy úgynevezett oszlató gránát szilánkja felelős. A rendőrség felügyeleti szerve eljárást indított az ügyben. Eddig 15 lázadó vakult meg vagy sérült meg súlyosan a szemén a rendőrök gumilövedékei miatt.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a sárgamellényesek egyik békésen tiltakozó vezetője, Jérome Rodrigues szombat délután élőben közvetítette a Facebook-on a párizsi Bastille térről a tüntetést, amikor a rendőrök kilőtték az egyik szemét.

A közösségi oldalakra kiposztolt felvételen jól látszik, hogy a kilencedik percben rendőrök érnek a közelébe és lövedék repül vele szembe. A férfi összeesik és a tüntetéseken önkéntes elsősegélynyújtók, úgynevezett street medics-ek veszik körbe.

Tárgyi bizonyítékaim vannak arról, hogy gumilövedék volt - közölte az ügyvéd a BFM francia hírtelevízióban, visszautasítva a rendőrség hivatalos magyarázatát, miszerint az oszlatáshoz használt és Rodrigues közelében felrobbantott gránát egyik szilánkja okozta a szemsérülést.

Minden nagyon gyorsan történt. Egy gránátot dobtak felém és bekaptam egy lövedéket is. Duplán támadtak. Egy gránáttal a lábamnál és egy lövedékkel is - mondta a sértett, aki a kórházi ágyából nyilatkozott az LCI hírtelevíziónak.

A gumilövedék használatáról egész héten heves vita folyt a televíziókban, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak.

A sárgamellényesek közlése szerint az utóbbi két hónapban 15 tüntető vakult meg az egyik szemére sérülés következtében.

A szombati tüntetéseken most először a rendőrök testre erősített kamerákkal rögzítették a fellépéseiket annak érdekében, hogy a gumilövedékek használata - Christophe Castaner belügyminiszter szavai szerint - „átlátható" legyen.

Rodrigues ügyvédje felhívta rá a figyelmet, hogy nem volt kamera az ügyfelével szemben fellépő rendőrön, aki így nem tartotta be az érvényben lévő szabályokat és a szakmai etikát.A szemtanúk által megtalált gumilövedéket átadták a rendőrség felügyeleti szervének, amely  eljárás indított annak kiderítésére, hogy milyen körülmények között sérült meg Rodrigues, akit a tűzoltók szállították kórházba.

Szombaton tizenegyedik alkalommal tiltakoztak a sárgamellényesek Párizsban és a nagyobb francia városokban, követelve Emmanuel Macron elnök lemondását.

A rendőrség szerint mintegy 70 ezren vonultak utcára, a megmozdulások szervezőinek információi alapján ennel jóval többen voltak. 

A számháborúra jó példa, hogy Macronhoz közel álló, szélsőségesen liberális médiumok azt állították: Toulouse városában csupán néhány fő vonult ki tüntetni az elnök rezsimje ellen.

A sárgamellényes tüntetések szervezői ezért közzétettek a tömegről egy videót, amiben jól látszik, hogy
nem néhányan, hanem több tízezren vonultak utcára.

Az elmúlt két hónapban a tiltakozók által felállított úttorlaszoknál történt balesetekben tízen haltak meg és több mint kétezren megsérültek a tüntetéseken, a rendőrök közül csaknem ezren sérültek meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK