Visszautasította Maduro a nyugat-európai országok nyolcnapos ultimátumát

2019.01.27. 16:16

Visszautasította Nicolas Maduro venezuelai elnök azt a nyolcnapos határidőt, amelyet nyugat-európai országok szabtak meg számára új választások kiírására.

Senki nem adhat nekünk ultimátumot. Ezt vissza kell vonniuk - jelentette ki Maduro egy friss interjúban. Venezuelának nincs Európához kötve. Ez arcátlanság - tette hozzá,

Juan Guaidó és Nicolás Maduro - mindketten magukat tartják legitim államfőnek.Forrás: AFP/Yuri Cortez

A német, a francia, a spanyol és a brit kormány szombaton közölte, hogy ha Maduro nyolc napon belül nem ír ki szabad, tiszta és demokratikus választásokat, akkor elismerik Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökét ideiglenes elnökként.Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter már szombaton visszautasította az európai országok ultimátumát.

Recep Tayyip Erdogan török államfő az utóbbi napokban nyíltan kiállt Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfő mellett, telefonon beszélt vele, és Törökország támogatásáról biztosította.Maduro arról is beszélt, hogy országa "történelmi háborút" vív a demokrácia és a szabadság nevében.

A kialakult helyzetért az Egyesült Államokat tette felelőssé, amely szerinte támadást intéz Venezuela ellen.

Az államfő a török hírtelevízió kérdésére válaszolva elmondta: azt tervezi, hogy továbbra is vezeti és megvédelmezi országát.