A finnországi Tavastland tartomány rendőri állománya újfajta kommunikációs útmutatót kapott, ami alapján a jövőben nem említhetik meg sehol és semmikor, hogy migráns volt az elkövető egy-egy bűncselekmény esetében.

A hatoldalas iránymutatást a rendőrfőnök és a kommunikációs vezető is aláírta, az állomány tagjai között pedig azóta is téma az újfajta szabályozás. A cél elméletileg az lenne, hogy a „biztonságot és a társadalmi békét hirdessék” úgy, hogy a rendőrség az intézkedései során nem foglal állást. Ugyanígy „erősíteni szeretnék a bizalmat” a hatóságok iránt, illetve a migránsbűnözés elhallgatásával terveik szerint megelőzhetik a radikalizálódást és a rasszista felhangokat.

Ráadásul az útmutató nemcsak a szolgálati időre vonatkozik, kiterjesztették a privát szférára is, mint írják: A rendőröknek nemcsak hivatali minőségükben kell semlegesen viszonyulniuk a menedékkérőkhöz, hanem szabadidejükben is.

Az is kiderül az irományból, hogy a finn rendőrség nem számít a migrációs nyomás csökkenésére. Mint olvasható, a bevándorlók regisztrációja, az ügyintézés és az esetleges későbbi elutasítások a megszokottnál nagyobb terhet rónak majd a rendvédelmi szervekre még legalább két évig.