Novák Katalin megkapta a Francia Becsületrend lovagkeresztjét

2019.01.28. 21:08

A Francia Becsületrend lovagkeresztje címmel tüntették ki Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkárát. A legmagasabb francia állami kitüntetést Benoit Puga tábornoktól, a Francia Becsületrend nagykancellárjától vehette át az államtitkár hétfő este Budapesten.

Novák Katalin, aki korábban a Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa is volt, a francia-magyar kapcsolatok előmozdításáért végzett sokéves munkája elismeréseként kapta a Francia Becsületrend lovagkeresztje címet.

A budapesti francia rezidencián tartott fogadáson Pascale Andréani budapesti francia nagykövet szerint, az, hogy Benoit Puga tábornok, a Becsületrend nagykancellárja is eljött Budapestre, azt mutatja, mennyire nagyra tartják Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár munkásságát és a két ország kapcsolatait.

Benoit Puga szavai szerint Novák Katalin tevékenysége tökéletes példája azoknak, akik sokat tesznek Franciaországért, akiket azért tüntetnek ki, mert elkötelezetten segítik a francia kapcsolatokat, a frankofónia terjedését, és akik osztoznak a szabadság, egyenlőség, testvériség értékeiben.

Élete jól mutatja azt, hogyan lehet egy háromgyerekes anya egyszerre aktív és talpraesett államtitkár is.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárForrás: MTI/Illyés Tibor

Novák Katalin bízik abban, hogy kitüntetése és a korábbi elismerések, amelyeket magyarok kaptak, azt is mutatják, hogy Franciaország is figyel Magyarországra, és az odafigyelés mellett meg is próbálja érteni. A szabadságot olyan értéknek nevezte, amelyért mind a magyarok, mind a franciák a vérüket adták. A magyarok hisznek abban, hogy lehet egyenlőség a régi és új, a kicsi és nagy tagállamok között az európai közösségben. A testvériség pedig a magyarok számára azt jelenti, hogy hiszünk az európai nemzetek közötti együttműködésben, a világ keresztény közösségeinek egymásrautaltságában.

Az államtitkár szerint az, hogy milyen Európában fogunk élni, és hogy kik élnek majd ebben az Európában, hogy egyre több, vagy egyre kevesebb lesz bennünk a közös, nagy mértékben függ attól, hogy a franciák és a németek milyen döntéseket hoznak a jövőben.

Az ünnepségen megjelent

  • Kövér László, az Országgyűlés elnöke,
  • Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter,
  • Trócsányi László igazságügyi miniszter, továbbá
  • Elzbieta Rafalska lengyel család-, munkaügyi és társadalompolitikai miniszter, több nagykövet,
  • Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége,
  • Balog Zoltán, az Emmi volt minisztere és
  • Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Novák Katalin jelenleg az Országgyűlés Francia-Magyar Baráti Tagozatának elnöke. 2013-2014 között a Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosaként és a "Frankofónia Barátai" nagyköveti csoport alelnökeként dolgozott. 2014-ben már megkapta a Francia Képviselőház emlékplakettjét.

A Francia Köztársaság Becsületrendjét (Ordre national de la Légion d'honneur) 1802-ben alapította Bonaparte Napóleon. Tavaly Magyarországról Grabócz Márta zenetörténész és Káel Csaba filmrendező, a Müpa vezérigazgatója vehette át a francia állami kitüntetést.