Ausztria támogatja a líbiai egységkormányt

2019.01.28. 18:25

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök mai tárgyalása után az osztrák kormányfő Ausztria teljes körű támogatásáról biztosította a líbiai egységkormányt. Különösen a líbiai parti őrség szerepét emelte ki, amelyből Európa is hasznot húz. A líbiai miniszterelnök szerint is egy valódi együttműködésből mindkét ország csak profitálhat.

Sebastian Kurz osztrák kancellár ma Bécsben fogadta Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnököt. A megbeszéléseket követő közös sajtótájékoztatón Kurz Ausztria teljes körű támogatásáról biztosította az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormányt, valamint az ország parti őrségét.Kurz különösen a líbiai part őrség rendkívül pozitív szerepét emelte ki.

Fájez esz-Szarrádzs és Sebastian KurzForrás: AFP/Hans Punz

Az osztrák kancellár szerint Ausztriának és az Európai Uniónak jelentős érdeke fűződik a biztonsághoz, stabilitáshoz és a helyzet pozitív fejlődéshez Líbiában. Fontos szerepet játszik ebben az EU által 300 millió euróval támogatott líbiai parti őrség, amely a Földközi-tengeren megállítja a migránsokat és visszaszállítja őket az észak-afrikai ország területére.

Kurz rávilágított, hogy ennek köszönhetően csökken az észak-afrikai országból Európába útra kelő migránsok száma, ahogy egyre kevesebben halnak meg a veszélyes tengeri átkelések alatt is. A parti őrség hatékonyabb munkájából Európa közvetlen hasznot húz.

A líbiai parti őrségnek nyújtott uniós támogatás azonban vitatott, mivel a Földközi-tengeren elfogott migránsokat automatikusan líbiai migránstáborokba küldik, amelyeket aztán nem hagyhatnak el. Kurz szerint tavaly így húszezer embert küldtek vissza közvetlenül Líbiába.

Szarrádzs több támogatást kért Ausztriától kormányának és biztonsági erőinek. Valódi együttműködésre van szükségünk, amely mindkét ország előnyére válhat – hangsúlyozta a líbiai miniszterelnök. Egyben emlékeztetett, hogy Líbia stabilitása szempontjából mekkora szerepe van a gazdasági fejlődésnek.

Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását és meggyilkolását követő kaotikus állapotok miatt számos külföldi konszern hagyta el Líbiát, köztük az OMV osztrák olajipari vállalat is. Szarrádzs sürgette, hogy ezek a vállalatok térjenek vissza Líbiába.