A magyarok és a lengyelek ellenzik az ENSZ migrációs csomag visszacsempészését

2019.01.28. 16:02

Magyarország és Lengyelország ellenzi, hogy "hátsó ajtón", különböző uniós és ENSZ-dokumentumokba fejezetenként beiktatva, visszahozzák a migrációs csomagot - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Varsóban az MTI-nek nyilatkozva.

A miniszter azután nyilatkozott, hogy tárgyalt Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszterrel.

Szijjártó Péter szerint "mind a nemzetközi liberális politikai elitnek, mind a Soros György által támogatott hálózatnak" óriási csalódást okozott, hogy tavaly decemberben az ENSZ globális migrációs csomagjára 40 ország nem szavazott igennel. "Ezek a körök" ezáltal elvesztették a lehetőséget egy új nemzetközi jogi precedens megteremtésére, mely alapján a migrációt ellenző országoknak is a bevándorlás céljává kellene válniuk - értékelte. A migrációs csomagra Magyarország és Lengyelország is nemet mondott, emellett a visegrádi csoport (V4) keretében folytatott együttműködésüknek köszönhetően az Európai Unió (EU) napirendjéről lekerültek a kötelező menekültelosztási kvóták.

Ezek, a migráció megállítását célzó sikerek kiváltották "mind az EU, mind az ENSZ bürokratáinak revansvágyát", az érintettek Szijjártó Péter szerint jól láthatóan nemcsakvissza akarnak vágni a közép-európai országoknak a kötelező migrációs kvóta elmaradása, valamint a globális migrációs csomag nem kellőképpen lelkes fogadtatása miatt,hanem a témát folyamatosan "a hátsó ajtón" akarják visszahozni.

A miniszter kifejtette:jól látható a törekvés arra, hogy az ENSZ, illetve az EU különböző dokumentumaiban a globális migrációs csomagot fejezetenként hozzák vissza,és ha együtt, egységében nem sikerült, akkor így teremtsenek belőle nemzetközi jogi hivatkozási alapot.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója tárgyal Varsóban, a lengyel légitársaság székházában. Mellettük Robert Ludera tervezési igazgató, Michal Fijol vezérigazgató-helyettes (b3) és Jakub Kluzinski, a Lengyel Légiközlekedési Csoport ügyvezető igazgatója, valamint Kovács Orsolya, Magyarország varsói nagykövete, Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár és Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkárForrás: MTI/Burger Zsolt

Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokról közölte, megegyezésük szerint a két ország összefog annak érdekében, hogy megakadályozzák a hasonló kísérleteket, akár a globális migrációs csomagra, akár a kötelező letelepítési kvótákra vonatkozóan.

Ellenzik azt is, hogy a határvédelem bármelyik kérdését kivegyék a nemzeti hatáskörből - nyomatékosította.Ragaszkodunk ahhoz, hogy a határvédelemnek és a határőrizetnek továbbá is száz százalékig nemzeti hatáskörben kell maradnia", és ahhoz is, hogy "kizárólag mi magunk dönthetjük el, kiket akarunk beengedni saját országainkba, kikkel akarunk együtt élni.

Joachim Brudzinskival megállapodtak a migráció forrásainál nyújtott humanitárius segítség folytatásában - közölte Szijjártó Péter, és kiemelte az üldözött keresztényeknek adott támogatás fontosságát, a segítségnyújtás az eddiginél még jobb összehangolását.

Varsói látogatása során a külgazdasági és külügyminiszter találkozott a LOT lengyel nemzeti légitársaság vezérigazgatójával, Rafal Milczarskival, valamint Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszterrel.

Milczarskival "előrehaladott tárgyalásokat" folytattak arról, hogy a LOT Budapestről újabb hosszú- és rövidtávú járatokat indítson, erről az elkövetkezendő hetekben várható "néhány komoly bejelentés". Adamczykkal pedig a Budapestet és Varsót összekötő gyorsvasút előkészítő munkáinak felgyorsításáról egyeztettek - tudatta a miniszter.

Az MTI-nek az amerikai-lengyel szervezésű varsói, a közel-keleti helyzetről szóló konferenciára vonatkozó kérdésére válaszolva Szijjártó bejelentette: részt vesz ezen a február közepén esedékes globális miniszteri értekezleten.