Több százezer iszlamista készül a Nyugat elpusztítására

teherautó, karácsonyi vásár, Berlin, merénylet, halálos merénylet
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 20: Rescue workers tend to the area the morning after a lorry ploughed through a Christmas market on December 20, 2016 in Berlin, Germany. Several people have died while dozens have been injured as police investigate the attack at a market outside the Kaiser Wilhelm Memorial Church on the Kurfuerstendamm and whether it is linked to a terrorist plot. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 40 évet figyelembe véve napjainkban tevékenykedik világszerte a legtöbb iszlamista szélsőséges annak ellenére, hogy az Iszlám Állam és az Al-Kaida nagyon súlyos vereséget szenvedett. Egy amerikai think-tank elemzése alapján könnyen lehet, hogy több mint 230 ezer dzsihadista is készenlétben áll, hogy nézeteiknek erőszakos úton szerezzenek érvényt. Az iszlamista támadások nemcsak a válságos régiókban jelentenek napi szintű problémát, hanem egyre inkább Nyugat-Európában is komolyan kell venni a fenyegetéseket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapok nemzetközi híreinek egy jelentős része arról szólt, hogy a nagyhatalmaknak és a szír kormánynak sikerült szinte teljesen visszaszorítania az Iszlám Államot Szíria és Irak területeiről. Ennek ellenére a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) egy friss elemzésében azt mutatja be, hogy a világon továbbra is több tízezer, sőt egyes becslések szerint több mint 230 ezer szalafista-dzsihadista áll készenlétben, hogy lecsapjanak a különféle országokban.

A szalafista terroristák egyre több országban jelentenek nagyon súlyos fenyegetést Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Swen Pförtner

Mielőtt részletesen bemutatnánk, hogy milyen veszélyeket jelentenek ezek a személyek a nemzetközi biztonságra, elsőként tisztázzuk, hogy mit jelent a szalafista-dzsihadista meghatározás.

A szalafisták a világi államot elutasító és a saría - az iszlám jogrend - alapján működő állam felépítését megcélzó ideológiát képviselik, a nyugati társadalom határozott ellenmodelljét képviselik.

Amikor pedig mindez kiegészül a szent harc hirdetésével, és a hívő kötelességévé teszi a harcot a hitetlenek ellen, akkor jön létre a szalafista-dzsihadizmus.

A szalafista-dzishadista harcosok becsült száma. A sárga vonal az alacsony becslés, míg a piros a magas Forrás: CSIS

Rekordon a dzsihadisták száma

A CSIS az elemzése során az 1980-2018 közötti változásokat próbálta felrajzolni. Értelemszerűen meglehetősen nehéz meghatározni, hogy pontosan hányan tartoznak egy-egy dzsihadista csoportba, valamint magányos szereplők is vannak, akik általában a közösségi média segítségével radikalizálódnak, és válnak potenciális merénylővé. Mindezek alapján az elemzőközpont azt állítja, hogy az elmúlt 40 év alapján a legtöbb aktív dzsihadista a mostani években figyelhető meg. Úgy látják, a szélsőségesek száma 100 és 230 ezer közé tehető, ők nagyrészt Szíriában, Líbiában, Afganisztánban és Pakisztánban élnek.

Nagyon nehéz pontosan megállapítani, hány dzsihadista áll készenlétben Forrás: AFP/Mahmud Hams

Ha régiós elosztásban nézzük meg a dzsihadista harcosok és szövetségeseik előfordulási helyét, akkor egyértelműen Közép- és Dél-Ázsia áll az első helyen. Ezt követi a Közel-Kelet, majd pedig a szubszaharai Afrika jön. Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, valamint Európában és Eurázsiában a legkevesebb a feltételezett iszlamista szélsőségesek száma, de

a két utóbbi kontinensen a minimalista becslések szerint is legalább 7000 harcos élhet.

Ha egy térképen elhelyezzük az elmúlt két év legfőbb támadásait, akkor azt látjuk, hogy egy, a Szahara északi és déli vonala mentén a Közel-Keleten át egészen Pakisztán északi részéig látható erőszaksáv rajzolódik ki.

A szalafista-dzsihadista és velük szövetséges csoportok feltételezett száma 1980-2018 között Forrás: CSIS

A migráció gyújtópontja

Pont azokban a régiókban nagyon aktívak a szélsőséges iszlamisták, ahonnan a legtöbb migráns érkezett Európába 2015 óta. Teljesen egyértelmű, hogy a szélsőségesek visszaszorításával és a válságban lévő államok megerősítésével csökkenteni lehetne a migrációs hullámokat. A nagyszámú merénylet érthetően váltja ki az ott lévő emberekből az elvándorlást. Azonban

ezen vándorlási hullámok nagy segítségére lehetnek a szélsőségeseknek is, mert a nagy tömegben elvegyülve könnyebben tudnak Európába érkezni.

Minderre több példa is volt az elmúlt években.

Az ismert szalafista-dzsihadista csoportok száma 2016-ban érte el a rekordmagasságot, akkor 67 szerveződésről lehetett tudni. 2017-ben némileg csökkent a csoportok száma, de 2018-ban ismételten 67 csoportról szóltak a híradások. Ezek a szervezeteket a merényleteiket nagyrészt azokban az országokban követik el, amelyeknek földrajzilag köze vannak hozzájuk. Mindez pedig azt mutatja, hogy a nyugati országoknak a jövőben is egy meglehetősen gyorsan változó szalafista csoporttal kell majd szembenéznie a világ különféle részein.

A szalafista-dzsihadista harcosok feltételezett száma különféle országokban. Sárgával az alacsony, míg pirossal a magas becslés száma Forrás: CSIS

Több ezer merénylet évente

A CSIS legfontosabb megállapítása, hogy bár a felszínen úgy tűnik, hogy az Iszlám Államot és az Al-Kaidát sikerült már legyőzni, de ez a valóságban egyáltalán nincsen így. A szalafista-dzsihadista csoportok jelentős része az utóbbi szervezetekből nőtt ki, vagy éppen nagyon szorosan kötődik hozzá. A terrorista cselekedetek és az áldozatok száma az utóbbi években jelentősen megugrott.

Míg a 2000-es évek elején csupán pár tucat merényletet követtek el a szélsőségesek, addig a 2014-es csúcspont idején már több mint 4500-at.

2017-ben nagyjából 4000 merényletet jegyeztek fel a hatóságok, amelyet szalafista csoportok követtek el. A terrorizmustól való félelmet jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban a megkérdezettek 73 százaléka szerint a terrorizmus problémájával Donald Trump elnöknek és a Kongresszusnak kiemelt helyen kell foglalkoznia.

Évente több ezer támadást hajtanak végre a szalafista szélsőségesek Forrás: AFP/Mohamed Abdiwahab

Az Egyesült Államok lakosságának a véleménye azért is meglepő elsőre, mivel a szalafista támadások száma az USA-ban meglehetősen alacsony, szemben például Európával. Európában az iszlám szélsőségesek 2015 novemberében Párizsban 130 emberrel végeztek, és 368-at megsebesítettek. 2016 júliusában Nizzában egy magányos iszlamista terrorista 86 embert meggyilkolt, és 434-et megsebesített, majd pedig 2017 májusában egy manchesteri koncerten 22 ember meghalt, és 139 megsebesült egy másik támadásban. Azóta is több dzsihadista támadás volt Európában, de szerencsére nem követelt annyi áldozatot, mint a korábbiak.

A dzsihadisták által elkövetett merényletek száma évenkénti bontásban Forrás: CSIS

Katalónia a radikálisok európai fellegvára

Mint arról korábban beszámoltunk, mára Katalónia és Barcelona a radikális iszlám egyik legfőbb központjává vált. Mindezt jól bizonyítják azok a hatósági akciók, amelyeknek a keretében egyre több dzsihadistát tartóztatnak le.

Spanyolország északkeleti tartományában már hosszú évtizedek óta probléma az iszlám radikalizmus.

Mindez a függetlenségpárti baloldali pártok politikájának az eredménye, akik saját politikai érdekükből mindenféle korlátozások nélkül engedték be az arab országokból érkező migránsok százezreit. Mára Katalónia lakosságának hét százaléka muszlim. Ezzel az aránnyal több nyugat-európai országot is megelőznek, ami a muszlim népességet illeti.