Halálos áldozatai is vannak a Havannára lecsapó tornádónak

2019.01.28. 15:52

Hárman meghaltak, 172 ember pedig megsebesült, amikor tornádó csapott le hétfőre virradóra Havannára – közölte a Twitter-oldalán Miguel Díaz-Canel kubai elnök.

A Havanna dél-keleti részén fekvő Regla elővárosban pusztító szélvihar súlyos károkat okozott – közölte Miguel Díaz-Canel elnök. A katasztrófa sújtotta területen dolgoznak a mentőszolgálatok.

A Cubadebate hivatalos honlap szerint Havannára 4-5-ös erősségű hurrikánnak megfelelő tornádó csapott le, bár a hatása kisebb területen volt érezhető. Luyano kerületben a helyszínen tartózkodó újságírók szerint az utcákat törmelék borította, több utcát eltorlaszoltak a kidöntött fák és oszlopok. A katasztrófa Santo Suarez, Via Blanca és Chibas negyedekben is pusztított.

Regla a tornádó utánForrás: AFP/Adalberto Roque

A főváros több kerületében szünetelt az áramszolgáltatás.

A halottak és sebesültek száma még nem végleges, a mentők folytatják a kutatást a romba dőlt házak között.

A tornádó a Kuba nyugati részén kialakult viharból keletkezett, a szélrohamok sebessége akár a 100 km/h sebességet is elérte.

A tornádók nem gyakoriak Kubában. A legemlékezetesebb ilyen szélvihar 1940 decemberében csapott le a Karib-tengeri szigetország Bejucal városára, több tucatnyi ember halálát okozva.