Közel 10 ezer embert telepítettek ki Indonéziában a földcsuszamlások és áradások miatt

2019.01.28. 16:24

Már majdnem 9500 embert menekítettek ki otthonukból az indonéziai Dél-Celebeszen a múlt héten pusztító áradások és földcsuszamlások miatt.

Noha az áradások enyhültek, Sutopo Purwo Nugroho helyi katasztrófavédelmi szóvivő szerint a kitelepítettek egyelőre nem térhetnek vissza otthonaikba, mert 13 körzetben a házak és az infrastruktúra egy része súlyosan megrongálódott.

Az emberek félnek a további esetleges áradásoktól is.

A tartományi vezetés január 23-án két hétig tartó szükségállapotot hirdetett, amit, újabb tizennégy nappal meg lehet hosszabbítani, ha szükséges.

Rendőrök segítenek a lakosok evakuálásában az indonéziai Makassar egyik elöntött utcáján 2019. január 23-ánForrás: MTI/EPA/-

A heves esők hatására a tartományban tíz körzetet elöntött az ár, köztük a székhelyet, Makassart.

A katasztrófának már több tucat halálos áldozata és sok sérültje van.

Gowa körzet közigazgatási vezetője azt mondta, hogy kényszerűségből - eliszaposodása miatt - meg kellett nyitni egy víztározót, ami hozzájárult az áradás súlyosságához. A tartományi kormányzó pedig arra panaszkodott, hogy a földcsuszamlásokat részben az erdőirtás okozza.

Az áradások, földcsuszamlások gyakoriak Indonéziában az esős évszakban, és az idén valószínűleg január végén, február első felében lesz a legrosszabb a helyzet.