Legalább 35 halottja van a venezuelai tüntetéseknek

Juan Guaido
Venezuela's National Assembly head and self-proclaimed "acting president" Juan Guaido speaks to the press after attending a mass in honour to the fallen in the fight for freedom, political prisoners and the exiled, at the San Jose church in Caracas on January 27, 2019. - Guaido, who has galvanized a previously divided opposition, is offering an amnesty approved by the opposition-controlled National Assembly to anyone in the military who disavows President Nicolas Maduro, even suggesting amnesty for Maduro himself. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre súloysabb a válság Venezuelában. Az ellenzéki oldalon ideiglenes elnökké nyilvánította magát Juan Gauidó, aki túntetésre hívta az emberek. Bár az elnök békés tüntetésre szólított fel az embereket, több mint 30-an meghaltak, és közel ezer embert letartóztattak.
Vágólapra másolva!

Már egy hete tartanak a tüntetések Venezuelában.

Civil szervezetek szerint eddig legalább 35 ember halt meg

850 tüntetőt pedig letartóztattak.

Juan Guaido Forrás: AFP/Luis Robayo

A Provea venezuelai jogvédő szervezet nevében Rafael Uzcátegui hétfőn Caracasban tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a halálos áldozatokat név szerint sikerült azonosítani, egy másik helyi szervezet.

A Foro Penal vezetője, Alfred Romero szerint a letartóztatottak között 77 kiskorú is van, és hozzátette, hogy az engedély nélküli házkutatások elsősorban a szegényebb kerületekben zajlottak.

A szervezet szerint a mostaniakkal már 976-ra emelkedett a letartóztatottak száma az országban.

A múlt héten százezrek vonultak az utcára az ország több nagyvárosában, hogy Nicolás Maduro államfő lemondását és a hatalmától megfosztott caracasi törvényhozás házelnökének, Juan Guaidónak az államfővé kinevezését követeljék. Guaidó a múlt héten elnökké nyilvánította magát, és leszögezte: nem fog részt venni semmilyen hamis párbeszédben a kormánnyal.

Az ellenzéki politikust

az Egyesült Államokkal az élen több térségbeli ország is azonnal elismerte átmeneti államfőként,

szombaton pedig Franciaország, Németország, Spanyolország és Nagy-Britannia is közölte, hogy így cselekszik, ha Nicolás Maduro nyolc napon belül nem ír ki választásokat.