Egyre súloysabb a válság Venezuelában. Az ellenzéki oldalon ideiglenes elnökké nyilvánította magát Juan Gauidó, aki túntetésre hívta az emberek. Bár az elnök békés tüntetésre szólított fel az embereket, több mint 30-an meghaltak, és közel ezer embert letartóztattak.

Már egy hete tartanak a tüntetések Venezuelában.

Civil szervezetek szerint eddig legalább 35 ember halt meg

 850 tüntetőt pedig letartóztattak.

Juan GuaidoForrás: AFP/Luis Robayo

A Provea venezuelai jogvédő szervezet nevében Rafael Uzcátegui hétfőn Caracasban tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a halálos áldozatokat név szerint sikerült azonosítani, egy másik helyi szervezet.

A Foro Penal vezetője, Alfred Romero szerint a letartóztatottak között 77 kiskorú is van, és hozzátette, hogy az engedély nélküli házkutatások elsősorban a szegényebb kerületekben zajlottak. A szervezet szerint a mostaniakkal már 976-ra emelkedett a letartóztatottak száma az országban.

A múlt héten százezrek vonultak az utcára az ország több nagyvárosában, hogy Nicolás Maduro államfő lemondását és a hatalmától megfosztott caracasi törvényhozás házelnökének, Juan Guaidónak az államfővé kinevezését követeljék. Guaidó a múlt héten elnökké nyilvánította magát, és leszögezte: nem fog részt venni semmilyen hamis párbeszédben a kormánnyal.

Az ellenzéki politikust az Egyesült Államokkal az élen több térségbeli ország is azonnal elismerte átmeneti államfőként, szombaton pedig Franciaország, Németország, Spanyolország és Nagy-Britannia is közölte, hogy így cselekszik, ha Nicolás Maduro nyolc napon belül nem ír ki választásokat.