A magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke újabb tüntetésekre szólította fel a lakosságot helyi idő szerint vasárnap, miközben az országban egyre súlyosabbá válik a válság.

A tévében élőben közvetített felhívásában Guaidó „békés tiltakozást” hirdetett szerda délre, amelyen azt kérnék, hogy engedjék be az országba a külföldről küldött humanitárius segélyt. Az ellenzéki vezető egyben arra is felszólított, hogy az országban, valamint szerte a világban élő emberek tartsanak tömegmegmozdulásokat február másodikán, összhangban azzal a határidővel, amelyet az Európai Unió adott a kormánynak a szabad és hiteles választásokhoz meghirdetéséhez.

Szombaton Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Spanyolország nyolc napot adott Madurónak arra, hogy bejelentse szabad és tisztességes választások megtartását, különben Guaidót ismerik el a dél-amerikai ország elnökének.

Juan Guaidó, a venezuelai ellenzéki többségű parlament elnöke imádkozik egy caracasi templomban 2019. január 27-én, négy nappal az után, hogy ideiglenes elnökké nyilvánította magát a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésenForrás: MTI/EPA-EFE/Miguel Gutiérrez

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter ezzel egy időben felszólította az ellenzéket, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz a kormány képviselőivel az országban kialakult válság rendezésére. Kijelentette, ha az ellenzék kész tárgyalni velünk, fél órán belül megállapodunk. Nagyon szeretném, ha eljönnének a megbeszélésre, engedélyt kérnének főnökeiktől Venezuelában és az Egyesült Államokban, együtt keresnék a megoldást, amely megfelel a venezuelai alkotmány előírásainak.

Guaidó arra kérte Nagy-Britanniát, hogy ne szolgáltassa ki Madurónak az országban őrzött, mintegy 1,3 milliárd dollárnyi értékű aranyat. A Reuters brit hírügynökség vasárnap hozta nyilvánosságra az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökének Theresa May brit kormányfőhöz és a Bank of England kormányzójához, Mark Carney-hez írott levelét. Ebben az ellenzéki vezető úgy vélekedett, Maduro kormányának az a célja, hogy eladja az aranyat, és az ellenértékét a venezuelai központi bankban helyezze el. Feltételezése szerint a kormány számláira utalandó pénzt a törvénytelen és korrupt rendszer arra használná fel, hogy elnyomja a venezuelai népet.

Guaido egyben azt követelte, hogy védjék meg Venezuela külföldi betéteit különböző országoktól, valamint a pénzügyi intézményeiktől, beleértve a Nemzetközi Valutaalapot is.