Erőszakos tüntetésekre készültek egyiptomi radikálisok

2019.01.29. 18:37

Egyiptomban letartóztattak 54 embert, akiket azzal vádolnak, hogy erőszakos tüntetésekre készültek a 2011-es felkelés január 25-i évfordulóján.

Az észak-afrikai ország biztonsági erői 54 embert vettek őrizetbe, köztük a radikális Muszlim Testvériség embereit, akik erőszakos tüntetésekre készültek – jelentette be a belügyminisztérium kedden.

A tárca azt is közölte, hogy a csoportot a Muszlim Testvériség egyik vezetője irányította Törökországból. A 2011-es forradalomban eltávolították a hatalomból az Egyiptomot 29 évig irányító autoriter vezetőt, Hoszni Mubarakot. Egy évvel később, az ország első szabad választását a Muszlim Testvériség nyerte meg, 2013-ban a hadsereg őket is elzavarta. A testvériség mozgalmát azóta betiltották, vezetőit pedig letartóztatták. 

Az egyiptomi hatóságok a testvériséget okolják a Sínai-félszigeten végrehajtott támadásokért, ugyanakkor a csoport tagad mindenféle kapcsolatot a fegyveres támadókhoz. Azt állítják, hogy politikai céljaik békések.  

A minisztérium közleménye meg is nevezi a csoportot irányító férfit, akit Yasser al-Omdaként azonosítottak, és aki a hírek szerint létrehozott egy Allahuma Thawra nevű szervezetet. Ennek tagjai útlezárásokat, a közlekedés megzavarását, káosz kialakítását és a lakosság megfélemlítését tűzték ki célul a tárca szerint.

KAPCSOLÓDÓ