Bujkál az istenkáromlásért halálra ítélt Ászija Bibi

2019.01.29. 13:04

Az iszlamisták nem nyugszanak bele, hogy Ászija Bibit 9 év után hivatalosan is felmentették a halálbüntetés alól. A nőt azzal vádolták, hogy gyümölcsszedés közben összeveszett muszlim munkatársnőivel, majd Mohamed prófétát szidta. 

Ászija Bibit 2010-ben ítélték kötél általi halálra, végül 2018 októberében a legfelsőbb bíróság felmentette minden vád alól. A felmentő ítélet ellen iszlamisták napokig tüntettek, a halálos ítélet végrehajtását követelték.

A Tehrik-i-Labbaik (TLP) pakisztáni radikális iszlamista mozgalom támogatói Ászija Bibi kivégzését követelik egy pesavari tünteésen 2018. november 1-jénForrás: MTI/EPA/Arsad Arbab

Safík Amíni, a Tehrík-i-Labaik pakisztáni iszlamista párt megbízott vezetője óva intette a testületet attól, hogy az "istenkáromló" javára döntsön. Közölte, hívei ismét az utcára vonulnak tiltakozni, ha a nő elhagyhatja Pakisztánt.

Ászija Bibi ügye nagy visszhangot váltott ki világszerte, XVI. Benedek, majd Ferenc pápa is kérte a szabadon bocsátását.

Jogvédők évek óta bírálják Pakisztánt az istenkáromlást büntető paragrafus miatt, amely alapján halálbüntetés is kiszabható. Az aktivisták szerint a törvénnyel könnyű visszaélni, és sokan a tárgyalást sem érik meg, mert előfordul, hogy meglincselik vagy meggyilkolják azokat, akiket istenkáromlás vádja ér. A törvény több pakisztáni bírálója is gyilkosság áldozata lett.