Meghalt több migráns két hajótörésben Dzsibutinál - száznál többen eltűntek

Vágólapra másolva!
Öten meghaltak, mintegy 130 ember eltűnt annak következtében, hogy a kelet-afrikai Dzsibuti magasságában hajótörést szenvedett két, migránsokat szállító hajó.
Vágólapra másolva!

„A helyi lakosok értesítették a hatóságokat délután, a csendőrség egyik egysége a katasztrófa helyszínére ment, ahol két túlélőt kimentettek, továbbá három nő és két férfi holttestére bukkantak" - áll Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közleményében.

Az egyik túlélő becslése szerint az ő hajóján 130 ember volt, de azt nem tudta megmondani, hogy a másik hajón hányan utaztak.

Egyelőre arról sincs értesülés, milyen nemzetiségűek voltak az eltűntek, és mi volt az útvonaluk.
A hajótörés félórával azután történt, hogy

a két túlterhelt hajó a viharos tengeren elindult a Dzsibuti északkeleti csücskében lévő Godoriából.

A parti őrséget is riadóztatták, és megkezdték a kutató és mentési munkálatokat. Két járőrhajó jelenleg is folytatja a keresést - közölte az ENSZ migrációs szervezete.

Az Afrika szarváról származó migránsok gyakran indulnak útnak a háború dúlta Jemennel szemben, a bizonytalan Szomália és Etiópia közelében fekvő Dzsibuti miniállamból, hogy a Báb-el-Mandeb-szoroson át az Arab-félszigetre jussanak.

Az átkelés rendszerint igent veszélyes. Tavaly legalább 30 - minden valószínűség szerint Dzsibutiba tartó - szomáliai és etiópiai bevándorló veszett a tengerbe, mert a hajójuk a jemeni partoknál elsüllyedt.

2017 augusztusában szomáliai és etiópiai migránsok tucatjai haltak meg, miután két, Jemenbe tartó hajóról az embercsempészek a tengerbe dobálták őket.