Újabb migránstábort számoltak fel Párizsban

Illegális bevándorlók, illegális bevándorlás, migráns, migránsok, Franciaország
A man sits as migrants prepare their belongings at the start of the evacuation by police of their makeshift camp along the Canal de Saint-Martin at Quai de Valmy in Paris, on June 4, 2018. More than 500 migrants and refugees were evacuated on early June 4, 2018 from a makeshift camp that had been set up for several weeks along the Canal. / AFP PHOTO / LUCAS BARIOULET
Vágólapra másolva!
Egy héten belül a harmadik utcai migránstábort számolták fel kedden a francia hatóságok Párizs északi részén. Az elfogadhatatlan higiéniai körülmények között élő több száz afrikai bevándorlót biztonságos helyre szállították. Néhányan nem volt hajlandóak együttműködni, mert attól tartanak, hogy a hatóságok visszaküldik őket abba az országba, ahol először regisztrálták őket. 
Vágólapra másolva!

Az első buszok reggel fél 9 órakor érkezetek a Porte de la Chapelle metrómegálló körüli táborhelyre, ahol a rendőrség kérésére a migránsok a járdán ülve nyugalomban várakoztak az elszállításukra.
Bruno André, a párizsi prefektúra kabinetvezetője szerint 299 embert vittek biztonságos helyre. Elmondta, hogy néhányan nem kívántak a buszokba beszállni. Összesen négyszáz átmeneti befogadóhelyet alakítottak ki Párizs környéki sporttermekben a migránsok elszállásolására, ahol megvizsgálják mindenki egészségügyi és adminisztratív helyzetét.

Forrás: AFP/Lucas Barioulet

Azok, akik nem voltak hajlandóak a buszokba beszállni, a francia hírügynökségnek elmondták, hogy miután már ujjlenyomatot adtak más európai uniós országban,

attól tartanak, hogy a dublini menekültügyi szabályoknak megfelelően a francia hatóságok visszaküldik őket abba az uniós országba, ahol először regisztrálták őket.

2015 óta számolják fel a táborokat a hatóságok

A francia kormány januárban felgyorsította a hasonló kisebb táborhelyek felszámolását, miután a France terre d'asile (FTDA) nevű civil szervezet összesítése szerint január elején 2 230 ezer afgán, szudáni, eritreai és szomáliai migráns élt sátortáborokban a párizsi utcákon.

A migránsok sátortáborai júniusban teljesen eltűntek a francia fővárosból. A 2015-ös menekültválság kezdete óta több mint harminc táborkiürítést rendelt el a prefektúra Párizsban.

A legjelentősebb 2016 novemberében történt, akkor egyszerre 4 ezer embert vittek el.

Azóta a rendőrök a migránsok minden kísérletét megakadályoztak, hogy letelepedjenek a parkokban és táborhelyeket alakítsanak ki, így gyakorlatilag láthatatlanná váltak a párizsiak számára. A civil szervezetek viszont december végén arra figyelmeztettek, hogy ismét több ezer migráns jelent meg a francia városokban, s az állami szerveket vádolták azzal, hogy veszélybe sodorják az emberek életét.